Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вступна кампанія-2021:  медійний замах на «Україну»?

Вступна кампанія-2021: медійний замах на «Україну»?

Укрінформ
Ми не маємо права здавати свої позиції, і не здамо

У розпал нинішньої вступної кампанії на низці сайтів, з-поміж яких є й провідні інтернет-видання країни, з’явилася  «сенсаційна» інформація про нібито загрозу закриття Відкритого міжнародного  університету розвитку людини «Україна». 

З чим пов’язана ця явно спланована медійна атака на університет та яка реальна ситуація в одному з найбільших ЗВО країни?

Уже не вперше саме під час вступних кампаній – у ЗМІ з’являються відверто замовні, деструктивні матеріали з метою зашкодити плановому набору студентів до нашого університету. Однак цьогоріч ця брудна акція стала ще агресивнішою і масовішою. Дивує, що завідомо недостовірну інформацію тиражують не тільки маловідомі інтернет-ресурси, а й такі сайти, як «Апостроф», УНІАН. Адже перевірити «факти», щоб не вводити читачів в оману, можна було б із допомогою інтернету за лічені хвилини...  Можливо,  перевірка не входить у плани замовника тих публікацій, але це не знімає відповідальності за їхню правдивість із журналістів і видань. Тим більше, що ніхто не зробив припису, що «за достовірність інформації відповідальність несе замовник».

Отже, перейдемо до фактів. У згаданих публікаціях, посилаючись на нібито журналістів (невідомо яких – їхні прізвища не названо), зокрема стверджується:  «... журналісти звернули увагу на падіння рівня вишу. Згідно з академічним рейтингом вищих навчальних закладів України «Топ-200 Україна 2020» – Університет "Україна" займає 162 місце в країні». Насправді рейтинг нашого ЗВО не впав, а навпаки – суттєво зріс, на 17 позицій за останній рік у «Топ-200 Україна», а в Консолідованому рейтингу ЗВО України – на 9 місць.

А на чому ґрунтується висновок «авторів» цих матеріалів, що університет «втратив навчальні корпуси»? Нам доводилося відбиватися від  рейдерських атак і, зокрема, зовсім недавно відбулася чергова невдала спроба рейдерського захоплення корпусу №2 університету вже після того, як Верховний Суд України 30.06.2021 відмовив у задоволенні позовних вимог щодо претензій на цей корпус.  І питання права власності на корпус №1 наразі судом остаточно не вирішене. Верховний Суд 15.06.2021, встановивши порушення при розгляді апеляційним судом зазначеної справи, скасував постанову Північного апеляційного господарського суду і направив справу на новий апеляційний розгляд. Таке бажання «авторів» випередити події  має одне логічне пояснення – рейдери давно поклали око на деяку нашу нерухомість. І щоб якось «прикрити» свої наміри, роблять спроби дискредитувати університет і, по можливості, зірвати набір студентів. 

Чого варте, скажімо, таке «передбачення»: університет «найближчим часом може залишитися без засновника у вигляді Київської міської державної адміністрації»? Наша взаємодія з органами влади у місті, районах міста і в області, про що свідчать недавно укладені  меморандуми про співпрацю, продовжується і поглиблюється.

Фігурує в публікаціях і така теза: «...Університет "Україна" якщо і не припинить своє існування, то буде змушений серйозно "стиснутися"». Звісно, «стискатися» ми не будемо, а плани у нас протилежні – розвивати і розширяти сферу діяльності. Цьогоріч уведено   11 нових спеціальностей освітнього ступеня «бакалавр» («Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», «Матеріалознавство», «Технології захисту навколишнього середовища», «Готельно-ресторанна справа», «Громадське здоров’я», «Біотехнології та біоінженерія», «Садово-паркове господарство», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Кібербезпека», «Політологія», «Фізична культура і спорт») та 3 спеціальності освітнього ступеня «магістр» («Екологія», «Кібербезпека», «Політологія»).

Університет виграв грант від English Score Assessment Centre, який надав безкоштовну можливість для 100 наших співробітників і студентів пройти тест від Британської Ради та отримати сертифікат на рівень володіння англійською мовою. На міжнародній виставці «Освіта і кар’єра - 2021» Університет «Україна» нагороджено золотою медаллю в номінації «Компетентнісний підхід в освітній діяльності вищої школи». У нашому ЗВО навчаються студенти із 27 країн світу. Вперше університет отримав місця державного замовлення!

Наостанок зазначу, що чорна піар-кампанія – це замах не тільки на наш університет (деяким інтернет-виданням прийшовся до вподоби заголовок «"Україна" без майбутнього...»), а й на майбутнє тисяч людей з обмеженими фізичними можливостями, у тому числі захисників Батьківщини, що втратили здоров’я в зоні бойових дій,  адже ми з-поміж усіх вітчизняних ЗВО надаємо найбільше освітніх послуг особам з особливими потребами.  Тому ми не маємо права здавати свої позиції. І не здамо!   

Петро Таланчук,  президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-