Депутати восени планують зміни до закону про держпідтримку кінематографії

Депутати восени планують зміни до закону про держпідтримку кінематографії

Укрінформ
Народні депутати планують зареєструвати у Верховній Раді восени законопроєкт "Про внесення змін до Закону України “Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу партії “Слуга народу”, про це повідомив заступник голови комітету, голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат Павло Сушко (парламентська фракція “Слуга народу”).

“Понад рік працювали над розробкою законопроєкту, що має продовжити динамічний розвиток кіноіндустрії. Після громадського обговорення вже восени плануємо його зареєструвати. Розробкою документа займалися в складі робочої групи у моєму підкомітеті представники Держкіно, МКІП, професійні об’єднання та громадські організації галузі кіновиробництва”, - розповів народний депутат.

Читайте також: На Херсонщині зніматимуть пригодницький фільм «Редакція»

За його словами, проєкт закону передбачає створення правил проведення конкурсного відбору фільмів, що претендують на державну підтримку. Пропонується, зокрема, запровадження нового виду державної підтримки для фільмів з комерційним потенціалом “на поворотній основі стимуляції” для залучення інвестицій у кіновиробництво з боку приватного сектору. “Ця підтримка – не більше 50% від вартості виробництва – не залежатиме від графіка проведення конкурсів Держкіно”, - зазначив Сушко.

Він також розповів, що законопроєктом передбачається запровадження “бонусу” за успішні результати від кінотеатрального прокату, що отримує виробник фільму - національний rebate (часткову компенсацію витрат на виробництво кіно), який має становити 25% від загальної суми кінотеатральних зборів.

“Це за умови, якщо їхній обсяг становив передбачену законом суму за перші три місяці з дати прем’єри. Також обов’язковою умовою є реінвестування виробником цих коштів у нові кінопроєкти”, - пояснив депутат.

Читайте також: Ткаченко заявляє про новий етап розвитку українського кіно

Водночас парламентарій зауважив, що законопроєкт серед іншого має узгодити низку питань щодо rebate для закордонних кінематографістів із метою залучення не лише європейських інвесторів, а й компаній з усього світу.

Окрім того, за словами Сушка, під час підготовки законопроєкту значна увага приділялася питанню навчання майбутніх фахівців кіногалузі у вищих навчальних закладах України. “Наразі розробляється навчальна програма для кінематографістів у ЗВО, адаптована до сучасного стану й потреб світової індустрії. Також триває відповідна розробка для дитсадків та шкіл”, - зауважив нардеп.

Як повідомлялося, Державне агентство з питань кіно спільно з Комітетом Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики 21 липня 2021 року запропонували до громадського обговорення проєкт закону "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Читайте також: Українці можуть долучитися до дискусії щодо держпідтримки кіно - куди писати

20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до Закону України “Про державну підтримку кінематографії в Україні” (№1058) щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні".

Закон передбачає збільшення суми повернення коштів, витрачених в Україні на кіновиробництво, так званих cashrebate, з 16,6% до 25% (+5% якщо продукт матиме елементи української культури, наприклад, знятий за мотивами українського твору). Ці витрати наразі компенсуються лише іноземним виробникам кіно та за умови, що серед бенефіціарів чи в керівних органах компанії-виробника немає резидентів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-