«Літо на тарілці», «Фаріде» та Єсенін українською. Новинки Книжкового Арсеналу

«Літо на тарілці», «Фаріде» та Єсенін українською. Новинки Книжкового Арсеналу

Укрінформ
Про свої новинки розповіли напередодні виставки видавництва «Урбіно», «Нора-друк» та «Зелений пес»

23 червня в Києві стартує Х Міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал.

Укрінформ знайомить читачів з найпопулярнішими книжковими хітами від українських видавництв, які вони представлять на цьому грандіозному заході.

Так, видавництво «Урбіно» серед основних своїх новинок назвало смачні: дві свіжі книги «Готуємо по-українськи» та «Літо на тарілці» про українську кухню від відомої фуд-блогерки Зоряни Івченко.

Видавці переконані, що не варениками єдиними живуть українські кулінари, а готувати по-українськи – не означає нині варити лише борщ та кашу.

Сучасна українська кухня – це майстерне поєднання традицій із сучасними можливостями, відродження давніх рецептів та створення власних на базі тих продуктів, які дарує нам щедра українська земля.

Книга Зоряни Івченко, яка є авторкою понад двох десятків кулінарних книжок, призначається як для вправних куховарів, так і для початківців: кожен знайде тут рецепти до душі. Рецепти, кожен з яких авторка готувала власноруч, перевіряючи складники та пропорції, супроводжуються її авторськими фото в улюбленому нею рустикальному стилі.

ВИДАВНИЦТВО «НОРА-ДРУК»

● «Фаріде», Ірен Роздобудько

Це роман-апокриф. Той, хто врятував одне людське життя, – врятував цілий світ. Про це не знає дівчинка, що живе в маленькому кримському Селищі. Проте під час Другої світової війни вона рятує єврейських дітей від неминучої смерті. А на цілу епоху пізніше її, вже стару жінку, розшукали 80 врятованих нею дорослих людей. І вона стала праведницею світу – забутою, закатованою як нацистами, так і радянським режимом. Це – факт. Все інше – апокриф, вигадка автора. Узагальнена і суб’єктивна. Як узагальненими і дещо фантасмагоричними є й Селище, і всі його мешканці, переплетені між собою, мов виноградні лози. Автор не претендує на лаври історика. Лише – на найменший «язичок» найменшого дзвоника, який бринить серед ночі голосами тисяч вигнанців: «я-по-вер-нусь-я-по-вер-нусь…» – і нагадує, що наш ДІМ завжди з нами. З нього може вигнати ворог, але ніхто не може його відняти. Якщо ти віриш у повернення!

● «Оформляндія. Чормет. Ряска», Маркіян Камиш

До цієї книги в новій, авторській редакції, увійшли три твори про темний бік Чорнобиля. «Оформляндія» – емоційний вимір Зони відчуження. Погляд зсередини на український феномен чорнобильського сталкерства і сповідь людини, що роками досліджує закинутий світ. «Чормет» – повість про людей, які живуть біля кордону зони відчуження і збирають металобрухт. Про суворих і п’яних чоловіків, які несуть в брухт-прийомки авіабомби вермахту в мішках і мріють здати на метал навіть ядро Землі. «Ряска» – оповідь про відлюдника в нетрях «амазонського» Полісся. Історія про глибокі трясовини, смарагдову ряску і забуття.

● «Тест на каяття», Халіль Свейлех

Автор роману – сирійський поет, прозаїк і журналіст – проводить читачів вулицями сучасного Дамаска та пропонує власний погляд на життя у місті, яке зазнало втрат під час війни в Сирії. Головний герой роману – письменник, який намагається зорієнтуватися в новій, зруйнованій війною реальності. Він показує нам, яким є повсякденне життя в Дамаску – водночас трагічним і рутинним. Спираючись на свій досвід журналіста, поета і прозаїка, Халіль Свейлех надзвичайно образною мовою пише про втрачені можливості, докори сумління й передусім про кохання, яке попри всю жорстоку реальність пробуджується у зраненій душі.

ВИДАВНИЦТВО «ЗЕЛЕНИЙ ПЕС» до Книжкового Арсеналу підібрало книги з акцентом на дитячу літературу та поезію

ПОЕЗІЯ ДЛЯ ДІТЕЙ

● «Віршики з солом’яного кошичка», Віра Правоторова

Це 46 маленьких історій: зворушливих і добрих, дотепних і радісних, завдяки яким з’являється можливість побувати на іменинах у крота, допомогти зайцям проривати заячу капусту на грядці, познайомитися зі знаною та поважною родиною томатів, дізнатися про те, що відбувається на кухні, коли ми з неї виходимо. Зрештою, ви зможете просто пострибати у весняній калюжі, відвідати веселий дім у передмісті чи попити запашного чаю, завареного за особливим рецептом.

Збірочка Віри Правоторової дарує щасливу можливість разом із дітьми поринути у дивовижний світ – світ щасливого дитинства.

● «Мамині вірші», Наталя Емха

Це збірка теплих віршів не лише для дітей, а й для їхніх батьків. Кожен віршик у збірці не лише повчальний, а й сповнений невичерпної любові до життя і всього, що нас оточує щодня, адже щастя й справді у простих речах.

Уже подорослішавши і маючи власних діток, ми завжди зі щемом у серці згадуємо дитинство, в яке можна повернутися лиш у мріях, і завдяки таким збірочкам – ми знову і знову линемо туди душею.

● «Равлик Толя», Ірина Савчук

Маленький равлик, як кожен малюк, із надзвичайною цікавістю та захопленням пізнає навколишній світ і радіє своїм маленьким пригодам. Допомагаючи батькам, він вчиться бути відповідальним, щодня дивуючи маму з татом неабиякими успіхами! Разом зі своїми друзями маленький герой поринає у світ справжніх веселощів, долає труднощі, відкриваючи маленьким читачам таємниці життя казкового лісу і його мешканців.

● «Кульбабкові віршики», Олена Князєва

Веселі та грайливі коротенькі віршики про малят, звірят, птахів і комашок, про природу, дружбу, іграшки… Про бездонний світ мрій і фантазій. Для дітей від народження до молодшого шкільного віку. Підходять як для самостійного читання, так і для читання дітям дорослими.

ДИТЯЧІ ВИДАННЯ. ПРОЗА

● «Гламурна корова, летючий кіт та інші», Марина Корольова

Телевізор – то страшна сила! Якось одна юна корівка, гуляючи двором, побачила телевізор і стала завзятою телеглядачкою. Виявилося, що її ніжна коров’яча душа вже давно була спраглою до усього красивого, рожевого і гламурного. А потім і мрія з’явилася – стати телезіркою.

А що з цього вийшло і до чого тут летючий кіт – розумний і вихований, але бешкетний – читайте у книзі відомої української журналістки Марини Корольової. І запевняємо, книга буде цікавою не тільки дітям, а й дорослим читачам.

● «Граблі, дружба, Лес», Вікторія Медвєдь

Коли тобі аж цілих 9 років, а навколо лише одні дорослі, які абсолютно не розуміються на пошуках істини і справжнього щастя для майже самодостатнього хлопчика Леса, то стає сумно і самотньо до рюмсання.

Життя прожити – не поле перейти, навчає Леса бабця, доки дід не бешкетує, і наш герой мерщій біжить шукати те поле, але не зрозуміло, яке і для чого саме воно йому здалося.

Хлопчик хоч і оптиміст, проте вирішує таку важливу справу, як пошуки друзяки, не залишати на долю випадку, беручи ініціативу в свої руки. Кого лишень він не зустрічає на своєму тернистому шляху другопошуків і бездругопоневірянь. Отже, справжні друзі на дорозі не валяються, хоч і вздовж дороги їх щось теж не видно…

ПРОЗА

● «Одаричі», містичний детектив, Олександр Савчук

У райцентрі Одаричі все як завжди: свої правила, авторитети й звичаї. Втім, деякі з них набагато давніші, аніж люди думають. І коли міліція та «швидка» вже не встигають на виклики, коли відділок переповнений затриманими, а лікарня – хворими, давні сутності беруть своє.

Над покинутими копальнями нависає недобра заграва, у розмірене життя Одаричів вривається (чи то пак, повертається) той, хто влаштовує жителям пекельну «перевірку» на чесність. Та чи людина він сам? Яка сила ним рухає і які таємниці принишкли в історії цього, насправді непростого, населеного пункту? Коли навколо хаос і складно повірити чужим словам, може, краще прислухатися до своїх думок? Але чи дійсно вони «свої»?

Книжка для поціновувачів і поціновувачок детективів із елементами містики.

● «Переддень життя», Леся Шиденко

Це правдива книга-сповідь, яку написала офіцер запасу, підполковник СБУ, художниця і письменниця Леся Шиденко.

«Випадкова зустріч на реабілітації у 2018 році з переселенкою з Донецька, дружиною співробітника Служби безпеки України, стала знаковою для створення цієї книги. Жінка, почувши про мої наміри написати роман, тихо промовила: «Я прочитала вже багато книг про цю війну – мені болить. Вони захопливі, іноді безжальні й тяжкі психологічно. Їх пишуть переважно чоловіки, й не вистачає саме жіночого погляду. Пообіцяйте, що ви напишете її, заради нас, тих, хто покидав Донецьк за дві години, з валізою літнього одягу та з надією повернутись, яка так і не справдилась. Заради тих співробітників, хто розділяв поспіхом сім’ю надвоє, сподіваючись, що хоч хтось залишиться в живих, не знаючи напевне, чи перетне сьогодні той клятий блокпост їхній «службовий» автомобіль... В ім’я тих співробітників, хто не зрадив нас, залишаючись під прикриттям у Донецьку й Луганську… Хто не повернувся із завдання, про яке ніхто ніколи не дізнається… Покажіть не війну, а саме життя цих людей, заради пам’яті про них…», – так розповіла про свою книгу сама авторка.

● «80 літрів подорожей. Історія жіночого автостопу», Юлія Ліньова

Книжка-мандротерапія. Інколи довга подорож до мрії насправді є мандрівкою до себе. І все, що в ній потрібно, – це 80-літровий рюкзак-компаньйон, сміливість і усмішка.

Автобіографічна розповідь у режимі наживо перенесе в суворі кавказькі країни, небезпечні ситуації, несподівано щасливі фінали й неймовірний колорит Індії. Дорога як наркотик, світ як мапа пригод, а людина у ньому – як найбільше відкриття.

● «Тарана», Сергій Карюк

Історичний детектив. Жорстокі часи Гайдамаччини, куряву Дикого степу здіймає не одна ватага – гайдамаки, москалі, ногайці, польські гусари. Розбишаки-лицарі, гультяї-вольнолюбці, озлоблені й розлючені — пістолями, шаблями, ятаганами кожен розказує свою правду. Одні шукають слави, другі – грошей, її ж у це дике поле знову кличе помста. За дітей, безвинно порізаний хутір. Ще не всім помстилася Тарана, від імені її ще не один здригнеться.

ПОЕЗІЯ

● «Неозорість», поетична збірка, Віктор Горобець

Автор за фахом геодезист і з весни 2014-го року й донині – волонтер Сил спеціальних операцій. Має в творчому доробку збірку «Ікарологія» 2015 року.

«Неозорість» – це те, чого не осягнеш поглядом, те, що ховається поміж вій і висипається між пальців, що закодоване між рядків; це літери, які зібралися на сторінках у танці цнотливих кільцевих рим і розкутих верлібрів, строкатих метафор і риторичних фігур у напівтонах сепії, це витончені символи й зухвалі образи, різноманітні поетичні жанри, глибокі філософські думки. Для поціновувачів ефектної поезії.

● «Ще осінь не доплакала своє», Любов Базів

Друга поетична збірка журналістки державного агентства Укрінформ. Попередня – «Намисто з нічних думок» вийшла у 2017 році.

Ці вірші – тонке поетичне плетиво зізнань і сподівань, мрій і передчуттів, калейдоскоп особливого жіночого світовідчуття мерехтливих буднів.

Крім власних поезій, у збірці міститься переклад українською мовою циклу «Перські мотиви» Сергія Єсеніна, який вона зробила, перебуваючи в Ірані – країні, оспіваній відомим поетом, але в якій він так жодного разу й не побував.

Загорніться у затишний плед, візьміть горнятко свого улюбленого напою – і відкрийте для себе глибокі смисли, досконалі рими та усі відтінки непідробних почуттів її філігранних поезій.

За матеріалами видавництв «Нора-Друк», «Урбіно», «Зелений пес»

Про новинки до Книжкового Арсеналу від інших видавництв можна почитати за посиланнями:
● «Графічна адаптація бестселера «Sapiens», «Вільна» та артбук з українськими селебрітіз – новинки до Книжкового Арсеналу»
● «Людинократія, розгадка геніальності та як відвернути кліматичну катастрофу
»
● «Таємниця старого Лами, Бог свободи та Твій інстащоденник – новинки від ВСЛ»
● «І будуть люди», «Остарбайтер» та «Останній день»
« – новинки до Книжкового Арсеналу від «Фоліо»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-