Людинократія, розгадка геніальності та як відвернути кліматичну катастрофу

Людинократія, розгадка геніальності та як відвернути кліматичну катастрофу

Укрінформ
Напередодні Книжкового Арсеналу – дайджести кращих книг від українських видавців

З 23 до 27 червня у Києві пройде Х Міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал. Про свої книжкові новинки Укрінформу розповіли у видавництві «Лабораторія», яке спеціалізується на літературі у жанрі нон-фікшн.

1. «Як ми вчимося. Чому мозок навчається краще, ніж машина… Поки що». Станіслас Деан

Книга охоплює надзвичайно широкий спектр інформації про особливості нашого розуму – від того, як у дітей зароджується базова свідомість, до експериментів з переведення алгоритмів роботи мозку в програмний код.

Як узагалі людина вміє читати, лічити, розпізнавати предмети; які зони мозку включаються в роботу, коли ми вчимося; чи зможе штучний інтелект колись і справді досягти нашого рівня розвитку – усі ці питання постійно звучать у наукових дослідженнях, у ЗМІ та в буденних розмовах.

Читач дізнається, як він узагалі навчився сприймати цей світ та що насправді відбувається всередині черепної коробки. А також – чому так довго навчити машину елементарних дій, які може виконувати навіть немовля.

2. «Людинократія. Створення компаній, у яких люди – понад усе». Ґері Гемел, Мікеле Заніні

У цій книжці експерти з менеджменту розкажуть, як зробити корпоративну культуру та структуру всередині вашої команди такою, щоб усі були задоволені та викладалися повністю, привносячи у свою роботу свіжі ідеї, ентузіазм та лояльність до роботодавця.

Тож, якщо ви відчуваєте, що в компанії вам не дають розвиватися, не цінують та забороняють творчо підходити до проблем, покажіть цю книжку вашому керівникові чи HR-директору. Проблемою складних організацій і досі залишаються бюрократія та надмірна увага до формальних процесів, тоді як її працівники часто позбавлені базових можливостей, щоб себе проявити. Незадоволені працівники без перспективи для розвитку транслюються в неефективність та низькі показники усієї компанії, тож системне розв’язання цієї проблеми може врятувати від поступового її занепаду.

3. «Як відвернути кліматичну катастрофу. Де ми зараз і що нам робити далі». Білл Ґейтс

У цій нагальній та авторитетній книзі Білл Ґейтс викладає широкий, практичний і доступний план зменшення викидів вуглекислого газу до нуля. Це той план, який допоможе нам уникнути кліматичної катастрофи.

Білл Ґейтс витратив десятиліття на з’ясування причин та наслідків зміни клімату. За допомогою експертів у галузі фізики, хімії, біології, техніки, політології та фінансів він зосередився на діях, необхідних для того, щоб зупинити вірний рух планети до екологічної катастрофи. У цій книзі він не лише пояснює, чому нам потрібно досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу, але ще й детально розповідає, що нам потрібно зробити для досягнення цієї вкрай важливої мети.

4. «Основи. 10 ключів до реальності». Френк Вільчек

Фізика багатьом видається надто складною наукою, щоб можна було розібратися в усіх її особливостях. Та нобелівський лауреат Френк Вільчек доводить, що розуміння лише 10 основних фізичних концептів достатньо, аби осягнути цю масштабну науку. Простір, час, матерія, енергія – як багато ми справді знаємо про ці, здавалося б, прості поняття? Попри визначні досягнення, Вільчек уміє розповісти про них досить просто, послідовно і з повним охопленням необхідних тем. Ви дізнаєтеся, як відбулося відкриття електронів; зможете розібратися в квантовій хромодинаміці; простежите перебіг думок Ньютона та встигнете почерпнути багато чого іншого, що раніше здавалося неосяжним для розуміння.

5. «За межами піраміди потреб. Новий погляд на самореалізацію». Скотт Кауфман

Коли Скотт Кауфман уперше почув про незавершену теорію трансценденції Абрагама Маслоу, він дослідив усі записи цього легендарного психолога, аби розвинути й доповнити її. Згідно з теорією, людина здатна досягти такого рівня самосвідомості, що піраміда потреб не чинитиме на неї того тиску, як вважалося раніше. І книжка допомагає зрозуміти, що саме не встиг розповісти Маслоу про свої відкриття та що ми неправильно сприймаємо в його найвідомішій теорії.

Трансценденція вчить, як реалізуватися у такий спосіб, щоб ставити значно вищі, духовніші цінності головнішими за потреби власного егоїстичного Я. І стати таким чином усвідомленішими, зреалізованими та значно щасливішими, відчуваючи себе частиною людства.

6. «Стратегія за межами «хокейної ключки»: люди, ймовірності й переможні рішення». Кріс Бредлі, Мартін Гірт, Свен Сміт

Автори книжки, члени McKinsey & Company, проаналізували стратегічне планування тисячі провідних компаній і визначили, що всі вони планують власне зростання за майже однаковою схемою. Їхній графік зростання схожий на хокейну ключку, бо показує певний спад на старті й поступовий рівномірний підйом надалі. Однак у реальності все не так, і можна майже одразу досягти значно більших успіхів, якщо проігнорувати шаблони ухвалення рішення та звернути увагу на неправильні висновки.

Як ризикувати, робити масштабні зрушення, враховувати людський чинник у роботі – на всі ці питання дадуть відповідь автори цієї книжки. Вони зроблять вас трохи сміливішими та відкриють очі на те, як у реальному житті відбувається стратегічне планування – і чому це неправильно.

7. «Бути лідером. Мудрість від тих, хто змінив правила гри». Девід Рубенштейн

Як проявляється лідерство? Що варто робити, аби бути на висоті? Ці питання автори бізнес-літератури досліджують уже не одне десятиліття. Однак чому б їм просто не спитати в тих, хто справді досягнув значних висот? Саме так і вчинив Девід Рубенштейн.

У цій книжці автор опитав понад 30 відомих особистостей, які належать до 6 типів лідерів, і визначив їхні секрети успіху. З іншими інтерв’юерами вони, можливо, і не захотіли б ділитися, однак умінню Рубенштейна розговорити своїх співрозмовників можна тільки позаздрити. З ним відверто розмовляють Джеф Безос, Білл Гейтс, Опра Вінфрі, Білл Клінтон, Рут Гінзбург, Річард Бренсон, Ентоні Фаучі та інші.

8. «Моє! Що кому належить і як це на нас впливає». Майкл Геллер, Джеймс Зальцман

Що таке власність? Що саме ми можемо назвати «своїм» – і де межі наших володінь? Здавалося б, слово «моє» ми засвоюємо ще в дитинстві. Однак усе набагато складніше. Власність не є ані сталим поняттям, ані чітко окресленим: навіть у різних штатах США поняття того, чим саме ти володієш, є розмитим.

Автори цієї книжки надають свої роздуми щодо понять власності, розповідаючи, як символічне володіння інколи може підміняти справжнє, а деякі компанії заробляють, роблячи власністю зовсім не об’єктні явища, наприклад відсутність потреби стояти у черзі.

9. «Розгадка геніальності. Як працює інженерія ідей». Рон Фрідман

Що як, аби створити щось інноваційне, достатньо ретельно розібрати те, що вже є, і просто його удосконалити? Саме про такі методики та відомі приклади їх застосування розповідає ця книжка. Щоб бути успішним, можна не вигадувати велосипед, а підгледіти у когось, проаналізувати ідею та застосувати до своїх реалій. У будь-якій хорошій речі треба вміти знайти геніальну ідею; принцип, за яким можна буде створити щось подібне чи навіть краще за оригінал. Цим шляхом свого часу пішли Білл Гейтс під час розробки Windows та ще ціла низка розробників, які тепер успішніші за своїх попередників. Як робити це якісно та провести межу між наслідуванням й аналізом та бездумним копіюванням? Автор спробував вкласти у цю книжку основні принципи, як бути креативнішим коштом активного споглядання та залученості в діяльність конкурентів.

10. «Початківці. Чому вчитися нового ніколи не пізно». Том Вандербільт

Автор книжки вирішив на собі випробувати принцип неперервного навчання впродовж усього життя. З нуля навчився добре грати в шахи, співати, займатися серфінгом, малювати, жонглювати. Виявилося, що опанувати все це – можливо. Ця книжка – власний пошук Томом відповіді на питання: чому з віком у більшості людей зникає бажання вчитися?

Досліджуючи суспільні упередження, особливості розвитку мозку та різні навички, які допомагають в інших сферах, Вандербільт надихає пробувати щось нове та не боятися ризикувати, навіть якщо це означає кардинально змінити свою професію та податися, наприклад, у професійні серфери, коли тобі вже за n років.

За матеріалами видавництва «Лабораторія»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-