Вийшов другий том спогадів мовознавця Юрія Шевельова

Вийшов другий том спогадів мовознавця Юрія Шевельова

Укрінформ
У Харкові у «Видавництві Олександра Савчука» вийшов другий том спогадів видатного мовознавця Юрія Шевельова «Я – мене – мені… (і довкруги)», частина матеріалів котрого раніше не публікувалася.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу засновник видавництва Олександр Савчук.

За його словами, робота над книгою тривала з 2018 року. Книга вийшла накладом у тисячу примірників. Матеріалів другого тому немає в Інтернеті, зазначає видавець.

«Це європейський період у житті Шевельова, від виїзду з Криниці, (лемківська територія сучасної Польщі, де тоді можна було чути українську). А далі будуть спогади про Німеччину, Швецію. Також ми додали розповідь про зустріч із Романом Якобсоном (один із видатних мовознавців XX ст. – ред.) – це уривок із третього тому, який Шевельов так і не написав, про американський період, але він дуже добре в’яжеться з другим томом. Ідеться про запрошення Шевельову переїхати зі Швеції до Сполучених Штатів», - розповів Савчук.

За його словами, в книзі багато ілюстрацій, які публікуються вперше, архівні матеріали знайдені в Німеччині.

«Я наголошу, що німці з задоволенням і абсолютно безкоштовно надали нам матеріали – лише за умови, що ми будемо посилатися на архів як джерело. Для українського сприйняття то видається дуже дивним: уявіть, країна 50 років виділяє кошти на збереження українського архіву письменника Ігоря Костецького, члена Мистецького українського руху, щоб нарешті знайшовся хтось, кому це цікаво й потрібно», - зазначив видавець.

Книга вже в продажу, зокрема, видавництво представить її серед інших своїх новинок на Книжковому Арсеналі, який пройде в Києві з 23 по 27 червня.

Читайте також: На Вінниччині назвали переможців літературної премії для фантастів імені Федорова

Як повідомлялося, перший том спогадів мовознавця вийшов наприкінці 2017 року.

У травні 2021 року в квартирі, де мешкав Шевельов у Харкові, відкрилася літературна резиденція.

Юрій Шевельов (псевд. – Юрій Шерех; 1908 (Харків) -2002 (Нью-Йорк) - український мовознавець і літературознавець, славіст у США, доктор філософії, професор, іноземний член НАН України, почесний доктор Альбертського (Едмонтон, Канада), Лундського (Швеція), Харківського університетів та Києво-Могилянської академії. Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Шевельов народився у Харкові в родині етнічних німців, закінчив Харківський університет. 1944 року виїхав до Німеччини. Був доцентом Українського вільного університету у Мюнхені; викладав українську і російську мови у Лундському, а після переїзду до США – в Гарвардському університетах. Протягом 1954-1958 – доцент, а 1958-1977 – професор кафедри слов’янської філології Колумбійського університету (Нью-Йорк).

Автор низки фундаментальних мовознавчих праць: «Нарис сучасної української мови» (1951), «Передісторія слов’янської мови: історична фонологія загальнослов’янської мови» (1965), «Історична фонологія української мови» (1979). Шевельов науково довів, що українська мова бере початок з VII століття, а завершує своє формування в XVI столітті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-