20 новинок до Книжкового Арсеналу: обираємо нон-фікшн

20 новинок до Книжкового Арсеналу: обираємо нон-фікшн

Огляд
Укрінформ
Зібрали для Вас цікавий та корисний нон-фікшн від українських видавців.

«Історія пихатості. Як, ви не знаєте, хто я?» Арі Турунен

Пихатість – це завжди хибна оцінка. Чи оцінюємо ми інших за зовнішнім виглядом або якоюсь визначальною рисою? Чи цікавить нас лише їхня професія, освіта або соціальний статус? Пихатість – найдаремніше з усіх наших почуттів. Історія свідчить, що зарозумілість зазвичай породжувала війни, катастрофи, ненависть та болючі невдачі. Хоча людина підкорила космос і розшифрувала свої генетичні карти, проте з часів полювання на мамонтів не надто просунулася у взаємодії між людьми: має значення лише те, як щось виглядає, а не те, чим воно є.

Фінський письменник і дослідник Арі Турунен намагається з’ясувати, чому пихата і зневажлива поведінка така звична для нас як впоратись з цим геть негативним проявом.

«Слідуй за розбитим черепом» Леонід Горобець

Якщо вам здається, що якийсь орган з'явився в процесі еволюції нізвідки, то вам здається. Або сниться. Ніщо нізвідки не береться. Те, як збудовані ми з вами, ваша домашня кішка чи щебетлива пташка за вікном, до найменшої кісточки є результатом мільйонів років еволюції.

Про все це у своїй книжці «Слідуй за розбитим черепом. Історія еволюції скелета» розповідає науковець Леонід Горобець. Він скрупульозно простежує, як змінювалися скелет і кістки, пояснюючи на динозаврах, людях і навіть рибах, як працювала всі ці роки еволюція.

Що таке ген «їжачок сонік», навіщо жабам «відмовлятися» від ребер і чому крокодиляче м’ясо на смак нагадує курятину? Чому очі розміщені на голові, а не, скажімо, на руках та чи справді кінцівки — то колишні плавці? Яка риба за швидкістю може обігнати гепарда та який палець довелося б ампутувати, якби ми пересувалися, як рептилії? Чому восьминоги, попри великий мозок, часом бувають тупіші, ніж бджоли, і що спільного в акул з літаками?

«Історія світу в 100 предметах» Ніл Макґреґор

Історію пишуть переможці? Якщо так, то вона вкрай суб’єктивна. А що як історію оповідатимуть реліквії та експонати тих часів? Що про минуле людства розказало б олдувайське рубило? А монета Александра Македонського чи голова Будди з Боробудура? Вікторіанський сервіз або кредитна картка? Значно більше, ніж здається спершу.

Саме завдяки такому погляду на історію з’явилася ця книжка. У ній дослідник Ніл Макґреґор розповів історію світу не через чітку хронологію, а за допомогою 100 предметів з Британського музею. Вік експонатів — від двох мільйонів років до нашого часу, географія — увесь світ. 

Це не суб’єктивна вибірка експонатів, а спроба рівномірно охопити різні епохи та континенти, щоб послідовно розповісти про минуле й давнє минуле. Показати, як люди формували світ і як світ формував людей. 

«Путівник Усесвітом для скептиків: що справді правдиве у світі, де все більше брехні» 

Стівен Новелла

Малюнок: Читомо

Світ довкола нас може лякати величезною кількістю дезінформації, мітами та забобонами. Ми самі часто можемо хибувати на логіку, відчувати брак знань і надмір упереджень, а нашій пам’яті та сприйняттю не завжди варто довіряти. Тож «Путівник усесвітом для скептиків» точно стане нам у пригоді. Стівен Новелла — американський невролог, доцент Єльського університету, популяризатор науки, ведучий однойменного з книгою подкасту — ділиться ключовими засадами здорового скептицизму і пропонує своєрідну інструкцію для розвитку критичного мислення, без якого сучасній людині не обійтися. Теорії змов та НЛО, гомеопатія та екзорцизм, антивакцинаторство та маніпуляції статистикою влучно й дотепно проаналізовані і демонструють засадничий принцип здорового глузду — в будь-якій незрозумілій ситуації варто все піддавати сумніву.

У цьому й суть скептицизму: як нам знати, у що вірити і в чому сумніватися?

Коли ми починаємо ставити собі питання на кшталт «Як ми взагалі можемо щось знати?», наші вірування починають розсипатися одне за одним. Як ми можемо знати, чи навідували прибульці Землю або чи штрикання голками в певні точки тіла може вилікувати хворобу? Такі сумніви не завжди приводять до чогось доброго, деякі люди зрештою відкидають науку і продовжують вірити у прибульців чи дива. Інші продовжують ставити питання. Цей процес ніколи не закінчується — це вічна мандрівка.

«Релігія має померти, або У кого ми повіримо після Бога» В'ячеслав Агеєв

Християни, агностики, буддисти. Скопці, пастафаріани, атеїсти. Кришнаїти та мусульмани… З прадавніх часів люди шукають систему координат, яка не лише дасть відповіді на питання «життя, Всесвіту і взагалі», а й підтримуватиме їх протягом усього життя. І немає значення при цьому, у кого саме людина вірить — у Бога, Будду, штучний інтелект чи комунізм. Усі ці системи так чи інакше дають відповіді на основні питання людства та працюють за схожими правилами.

У книжці «Релігія має померти, або У кого ми повіримо після Бога» релігієзнавець В’ячеслав Агеєв пояснює, як релігії функціонують та як заробляють гроші, борються за владу, використовують психоактивні речовини і секс та як реагують на нові виклики, — від ЛГБТ та економічних катастроф до воєн і Сovid-19. Чому комунізм, попри найжорстокіші репресії, так і не зміг знищити релігію? Як щупальця конспірології проникають у людську свідомість і чому критичне мислення вимикається, коли йдеться про теорії змови чи про бойових комарів НАТО та рептилоїдів?

«Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте» Дайва Ульбінайте

Якщо Марґарет Тетчер прославилася як Залізна Леді, то Даля Грибаускайте — як Сталева Магнолія. Волелюбна, прямолінійна, справедлива, з блискавичною реакцією і впевненим голосом — такою запам’ятали литовську президентку.

Чому Даля Грибаускайте відмовилася пити шампанське з Обамою? Як вона протистояла енергетичному тиску Росії й не вітала Путіна з каденцією? Як «захистила» Німеччину й змогла переконати у зворотному Трампа? 

Ця книжка — історія сильної лідерки, яка знає ціну собі та своїй державі, обстоює національну гідність і вибудовує власну діяльність на суспільних цінностях. Навіть коли залишається сама проти олігархів і корупціонерів, Кремля і Вашингтона, противників і вчорашніх соратників. 

«Постправда»  Лі Макінтайр

Як ми опинилися у світі постправди, де «альтернативні факти» підміняють справжні, а відчуття важливіші за очевидні докази й спростування? Що таке постправда? Це спроба видавати бажане за дійсне, політична маніпуляція, потьмарення масової свідомості? Чи просто брехня?

Ця книжка розглядає численні випадки часів президентства Дональда Трампа та його вільне поводження з фактами й використання «магічного мислення». Ба більше, автор іде ще далі і демонструє, що постправда починалася не з американських виборів 2016 року чи українських 2019 року. Він показує зародження цього феномена в маніпулятивному запереченні наукових фактів про куріння, еволюцію, вакцинацію і глобальне потепління. Автор розбирає психологічні ефекти, занепад традиційних медіа і розквіт соціальних мереж, а також узяте на озброєння правими радикалами постмодерністське твердження про те, нібито об’єктивної правди не існує.

Лі Макінтайр попереджає: перший крок у боротьбі з постправдою — це почати цікавитися нею.

«Від Холодної війни до Гарячого миру» Майкла МакФола

Колишній посол США в Росії, науковець Майкл МакФол аналізує відносини між двома країнами — Росією та США — у їхньому тридцятирічному розвитку. Ще у 1980-х автор уперше відвідав Росію й щиро полюбив радянських громадян за їхнє прагнення демократичних змін. Пізніше МакФол став першою особою при президентові Обамі, яка просувала політику Перезавантаження в американо-російських відносинах, а потім — і послом у Росії. Однак, попри неймовірні докладені зусилля, усі сподівання на покращення взаємин між двома державами-антиподами не справдилися. Що сталося? Чому Росія, демонструючи позірну прихильність до демократичних цінностей, почала згортання свободи слова, вторглася в Україну, дозволила собі втручання у вибори президента США? Чому Сполучені Штати Америки так і не змогли втілити стратегію Перезавантаження в життя попри її палку підтримку серед самих росіян? Де й коли дипломатія в колись холодних відносинах стала такою нестерпно гарячою? 

У книжці «Від Холодної війни до Гарячого миру» Майкл МакФол подає детальну історію розвитку й занепаду американо-російських відносин і розглядає причини, які могли призвести до такого невтішного результату.

«Ми прокинемось іншими: розмови з сучасними білоруськими письменниками про минуле, теперішнє і майбутнє Білорусі»  Ія Ківа

Від 9 серпня 2020 року в Білорусі тривають протести проти злочинного угруповання, що зве себе владою. Ці протести вже встигли поділити життя білорусів на «до» та «після». Книжка «Ми прокинемось іншими» – запрошення послухати неймовірно красиву і водночас страшну музику революції голосами десятьох сучасних білоруських письменників: Таццяни Нядбай, Ганни Сєвяринєц, Альгєрда Бахаревіча, Мариї Мартисевіч, Дмітрія Строцева, Юлі Цімафєєвої, Уладзя Лянкєвіча, Андрея Хадановіча, Вальжини Морт і Уладзімєра Арлова. Послухати, щоб почути не лише свідчення, аналітику й роздуми білоруських інтелектуалів, а і надію та відчай, гордість і біль, впевненість і скепсис, радість і страх людей, які заслуговують на повагу, гідність і емпатію, адже без усіх цих емоцій та їхніх обертонів неможлива будь-яка солідарність і правдиве розуміння того, що відбувається в Білорусі. Однак ці інтерв’ю з білоруськими письменниками – не лише розмови про Білорусь сьогоднішню, Білорусь за Лукашенки, а й спроба побачити й зрозуміти Білорусь у тяглості: з її історією, традиціями та національними особливостями. У чомусь дуже схожу на Україну, а в чомусь радикально від неї відмінну. Для всіх, хто готовий прийняти чужу трагедію як свою і розділити радість сусіда як власну.

На обкладинці ілстрація Анни Редько з серії Belarus2020 «Пишіть листи політв’язням» (2020).

«Про що вона мовчить» Упорядниці Ірина Ніколайчук, Слава Світова

«Про що вона мовчить» – книжка, написана жінками для жінок. У цій збірці – голоси жінок, які наважилися розповісти свою особисту історію, аби інші також перестали мовчати. Книжка об’єднала близько 50 текстів про тілесність і сексуальність, біль і зцілення, досвід материнства та проживання важкої хвороби, втрату, токсичні стосунки, відстоювання особистих кордонів і сходження на Еверест – метафоричний та реальний.

«Що я знаю про роботу кав’ярень. Реалії бізнесу від власника мережі 3fe Coffee» Колін Гармон

Цю книжку має прочитати кожен, хто мріє про власну кав’ярню чи має її — і це не перебільшення. Досвід Коліна Гармона збереже ваші час, гроші й фінанси. Чи знали ви, що одна з найпоширеніших проблем кав’ярень — каналізація? А що молоко може вас обмежувати? Чи що з клієнтами треба бути двуликими — і в цьому немає нічого поганого? А що понад 98 % добре звареної фільтр-кави — це насправді вода? Та не хвилюйтеся: це не віднадить вас від кав’ярневої справи. Хіба що захистить від неприємних сюрпризів. 

Автор похитне ідилічне уявлення про кав’ярневий бізнес, де є суто терпкий запах змелених зерен, малюнки на пінці від капучино, щасливі клієнти й щедрі чайові. Натомість він покаже об’ємнішу картинку, де є ще вибір локації, пошуки персоналу, сервіс, нюанси заварювання тощо.

«Гроші, гроші… етика» Жан-П'єр Карон

Кажуть, що гроші народилися в храмах… Нині вони мають зовсім інший характер! Що таке гроші? Якою є їхня історія? Чи дістали вони соціальне визнання, чи це просто товар для обмінів? Що думати про владу, яка з ними пов’язана? Як користуватися ними свідомо? Що означають повторювані кризи? Яким є їхній зв’язок з долею, якою є роль кожного? Освітній шлях з різних точок зору висвітлює цей непростий предмет: кожен розділ являє собою незалежну статтю, яку можна розглядати окремо. Тепер людина має вільно розвинути свою власну етику, пролити нове світло на темний бік грошей – грошей, які що далі, то більше відриваються від реальної економіки і суспільства загалом. Звідси народження етичних банків у Європі. Сучасне роз’яснення… з предмету, якому 5000 років. Читайте – на вас чекає захоплива подорож. Гроші несуть обіцянку змін, найкращого в сучасній людині!

«Довкола часу і води» Андрі Снайр Маґнасон

Екологія викликає дедалі більше занепокоєння. Тож не дивно, що все більше авторів пишуть на цю тему, намагаючись донести до свідомості людей, що збереження планети — це справа кожного.

Ісландський письменник Андрі Снайр Маґнасон розглядає проблеми екології, відштовхуючись від історії своєї родини. З цього ракурсу величезне питання, яке важко осягнути розумом так само, як чорну діру, перетворюється раптом на родинне лихо, що в змозі зрозуміти будь-хто. І, можливо, поглянувши так на екологію, ми з більшою рішучістю ставатимемо на захист своєї домівки, якою є для всіх нас Земля.

«Несподівана радість звичайності» Кетрін Ґрей

Пригнічені вашим звичайним існуванням? Ви розчаровані своєю середньою зарплатою, посереднім помешканням та недосконалим коханням? Ласкаво просимо до клубу! Нас мільярди – розчарованих за замовчуванням.

Два незручні психологічні явища змовилися проти нашого задоволення та щасливого існування. По-перше, усі люди мають так звану «гедоністичну адаптацію». Ми пристосовуємося до обставин набагато швидше, ніж бажано, а відтак починаємо пошук нових джерел задоволення. Тож людина ніколи не зупиняється, погоня за щастям її виснажує. Друге – наш мозок природжений песиміст. Він нагадує старого буркутуна – таких зазвичай грає Джек Ніколсон. Ми маємо мозок з негативними упередженнями, який акцентує увагу на тому, шо не так у наші дні, а не на тому, що добре і правильно. З погляду еволюції цілком природно, що наш мозок автоматично бачить потенційні загрози на обрії. Зосереджуючись на тому, що «не так», а не на всьому позитивному, він просто намагається врятувати нашу шкуру у випадку біди. Відтак ми сприймаємо години пік як загрозу [вставте тут сирену повітряної тривоги] того ж рівня, яку відчував би наш пращур у справді небезпечній ситуації.

На щастя, є науково перевірені способи, за допомогою яких ми можемо навчити мозок бути більш позитивно налаштованим. Мета цієї книжки — допомогти вам зняти свого бігуна з тієї клятої гедонічної доріжки, дати вам можливість присісти і спокійно роздивитися ту гору, на яку ви щойно вибралися, і запаморочливі краєвиди, які ви заслужили.

Кетрін Ґрей, розказуючи веселі історії, вчитиме радіти тому, що ми вже маємо. Ким ми вже є. Світові, в якому ми зараз живемо. А не постійно намагатися прокачати свою зарплатню, житло, тіло, стосунки, відпустки, навіть себе самих до рівня [сюди вставте своє ім’я]-2.0. Тому що [вставте своє ім’я]-1.0 вже чудово зі всім дає раду.

«Нотатки про нервову планету» Метт Гейґ 

Малюнок: Читомо

Світ навколо змінюється з шаленою швидкістю, і ми щосили намагаємося не відставати. Прагнемо встигнути усюди, невпинно підвищуючи свій рівень стресу та тривожності. Нас щодня хвилюють новини на телебаченні, пости у соцмережах, повідомлення у месенджері… Як зберегти здоровий глузд у цьому світі, який зводить нас із розуму?

Як залишатися людиною в епоху технологій?

Як почуватися щасливим, коли все навколо викликає тривогу?

Метт Гейґ напевне знає відповіді на всі ці запитання, бо сам протягом багатьох років боровся з депресіями і панічними атаками. «Нотатки про нервову планету» — це його щире оповідання про те, що можна навчитися протистояти стресу і бути щасливою людиною навіть у божевільному світі ХХІ сторіччя.

«Медицина доказова і не дуже» Андрій Сем’янків (MED Goblin)

50% ліків на планеті Земля призначаються неправильно. На тій самій планеті 50% пацієнтів приймають ліки не так, як треба. Не дуже оптимістично, авжеж. Додайте до цього альтернативну медицину, гомеопатію, інста-гуру без медичної освіти, які роздають свої поради направо і наліво, та натренованих нашим «профілактичним» вживанням антибіотиків бактерій — і отримаєте повну картину.

Книжка лікаря й автора популярного блогу про медицину MED GOblin Андрія Сем’янківа — це своєрідний путівник медичними нетрями: від того, як працюють ліки й що ховається за народною медициною, гомеопатією та стовбуровими клітинами, і до конспірології та навичок розпізнавання призначених фуфломіцинів.

Чому бактерії на підлозі лікарні небезпечніші за ті, що живуть у вашій кухні? Як поширюються  антивакцинаторські міфи, і навіщо королеві гомеопат?  Чому антибіотики зазвичай можна поєднувати з алкоголем (і до чого тут пиво, гонорея і сифіліс)? Що насправді роблять оксолінова мазь і гематоген та чи варто обклеювати своє тіло тейпами? А також про фітотерапію, інгаляції з вареної картоплі, дієти, уколи, пуповинну кров та інші прогресивні (насправді не дуже) методики розповідає автор книжки, пояснюючи водночас, як критично аналізувати медичну інформацію.

«Що приховує аутизм. Майбутнє нейрорізноманіття» Стів Сільберман

Сорок років тому вчені та лікарі фіксували лише 4–5 випадків аутистичного розладу на 10 тисяч дітей. Відтоді показники стрімко зросли, і вже в 2018 році цей стан діагностували в кожної 59-ї дитини. Але що таке аутизм? Люди з цим розладом приречені на самотність, чи це генії з унікальним складом розуму? І що відбувається в їхньому мозку?

У цій книжці науковий журналіст Стів Сільберман розповідає історію аутизму, дивовижні факти з життя «людей дощу» та їхні фантастичні досягнення. Автор описує сотні історій про дітей і дорослих з аутистичним розладом, щоб спільство нарешті перестало дискримінувати, а приєдналося до нового руху — за нейрорізноманіття.

Стів Сільберман — американський журналіст, понад двадцять років пише на наукові теми для журналу Wired. Його статті були опубліковані в New York Times, New Yorker, Financial Times, Boston Globe та інших ресурсах.

Сільберман переглядає історію лікування аутизму від жахливого звинувачення батьків до сучасного руху з позитивного нейрорізноманіття. 

«Хімія повсякдення. Від шампуню і прального порошку до смаженої картоплі» Володимир Саркісян

Наше повсякденне життя — суцільна хімія. У ванній, на кухні, в автівці, аптечці й навіть на природі. За найпростішими речами — від прянощів до антисептика — стоїть складна формула і щонайменше кілька хімічних сполук зі страшними назвами, які взаємодіють між собою у той чи інший спосіб (незрозумілий для нас зазвичай).

У книжці хімік-токсиколог Володимир Саркісян пояснює, як на хімічному рівні функціонують речі та явища, з якими ми стикаємося щодня, — приготування їжі, прибирання та прання, купівля ліків, ожеледь на дорогах. Тут не лише формули та схеми, а й цілком буденні та практичні приклади. Коли потрібно посолити смажену картоплю та чому гомеопат не зможе нікого отруїти (як і вилікувати)? За яким принципом працюють марихуана, пестициди і шампунь? Звідки взялися мило, антисептик та чи існують чудодійні креми «все в одному»? Про все це розповідає Володимир Саркісян, пояснюючи принцип дії простих сполук і речовин, ділячись при цьому кулінарними лайфхаками та історіями від Плінія, Дюма та Аґати Крісті.

«Десять уроків для світу після пандемії» Фарід Закарія

Крихітної вірусної частинки достатньо, щоб поставити світ на коліна. Закрити кордони, «злити» мільярди доларів, убити десятки тисяч людей, а на мільярди — нагнати паніку. Це наші вчорашні реалії. Якими ж будуть завтрашні і що чекає на людство в постпандемічний час? Чи можна вважати поширення Covid 19 помстою природи? Чому Південній Кореї і Тайваню вдалося швидко приборкати поширення коронавірусу? Як Меркель відмовилася від локдауну? Яких експертів слухати, а від яких триматися подалі? Як реагувати на невігластво політиків? Чи стане побічним ефектом Covid19 початок другої холодної війни? 

У цій книжці політичний аналітик Фарід Закарія оперативно й водночас ґрунтовно реагує на пандемію та її виклики для майбутнього. Він пропонує 10 уроків, що безповоротно змінять світ. Є надія, що не на гірше.

«Пастка зарозумілості. Чому розумні люди вчиняють тупо» Девід Робсон

Інтелектуали, що здатні на безглузді вчинки? Розумні люди, які помиляються частіше, ніж пересічні особи та ще й не вчаться на власних помилках? Нонсенс? Ні, наукова статистика.

Але що саме спровокувало трансформацію інтелекту з благословення на прокляття? Корінь зла криється у явищі, яке Девід Робсон визначив як пастку зарозумілості. Він дослідив, що спонукає розумних людей вчиняти тупо, та визначив, як убезпечити себе від необачних рішень, дурних коментарів та безглуздих вчинків, які здатні зруйнувати імідж «людини розумної».

• Як високий рівень IQ, освіта й досвід можуть породити дурість

• Що саме кмітливі люди не можуть засвоїти

• Поради для розпізнання брехні та дезінформації

Вихід із пастки зарозумілості: інструментарій аргументації та ухвалення рішень тощо.

Читайте також:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-