У музеї Ханенків презентували картину «Свята Варвара», подаровану зі Швеції

У музеї Ханенків презентували картину «Свята Варвара», подаровану зі Швеції

Фото
Укрінформ
В експозиції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків з’явилася картина «Свята Варвара», що надійшла в дарунок із Швеції. 

Подарувати картину Україні вирішив доктор медицини і філософії, почесний професор Сальгренської медичної академії Гетеборзького університету Торе Хальстрем – адже саме у соборі Святого Володимира у Києві зберігаються мощі Святої Великомучениці Варвари.

Про це йшлося під час презентації полотна в Музеї Ханенків, передає кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Одесі подарували 50 картин Межберга, чиє ім'я тривалий час було під забороною

«Мощі Святої Варвари знаходяться тут неподалік — у Володимирському соборі. Це символічно, що картина, подарована музею Торе Хальстремом, знайшла своє місце саме тут. Це один з небагатьох прикладів, коли картини надходять до України... Хочу закликати вітчизняних благодійників: несіть свої картини в музеї!» - підкреслив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Презентація картини "Свята Варвара" у Музеї Ханенків / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Як додала заступниця міністра Світлана Фоменко, це є одним з яскравих випадків, коли людина добровільно передала в дар Україні таку велику культурну цінність і умовою такої передачі було розташування цієї картини саме в Музеї імені Богдана і Варвари Ханенків.

“Звичайно, ми хочемо, щоб такі випадки відбувалися щомісяця, щороку і щоб не тільки національні музеї отримували такі дарунки, а щоб ми мали можливість виступати суб’єктами і на міжнародних аукціонах і повертати Україні культурні цінності як законному власнику”, - сказала Фоменко.

За словами заступниці генерального директора Музею Ханенків, кураторки європейської колекції Олени Живкової, це так звана церковна картина, вона може бути родинною, коли родина спеціально замовила її, аби подарувати храму на честь чогось чудесного, що відбулося в її житті — або зцілення, або спасіння від раптової смерті, адже Свята Варвара була заступницею від раптової смерті.

Читайте також: Музею мистецтв Прикарпаття подарували 30 картин

"Ця ікона є по-народному дуже оповідальна. Тобто вона не була створена в майстерні якогось славетного іспанського, як ми вважаємо, майстра, а створена скоріше народним художником", - зазначила Живкова.

Вона додала, що в музеї є твори іспанського мистецтва ХV, ХVI, ХVII і ХІХ століть, але ХVIIІ століття, саме той час, до якого належить ця картина, в колекції було відсутнє. Тепер музей має іспанський твір ХVIIІ століття.

"Відзавтра можна побачити "Святу Варвару" в експозиції нашої іспанської зали. Ми також сподіваємось, що у нас буде нагода в межах вебінару або іншої події поспілкуватися з дарувальником", - поінформувала генеральна директорка Музею Ханенків Катерина Чуєва.

Як зазначалося, передача картини була організована Міністерством культури та інформаційної політики України у співпраці з Міністерством закордонних справ України та Посольством України в Королівстві Швеція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-