На розкопках в Одесі знайшли монету часів Золотої Орди

На розкопках в Одесі знайшли монету часів Золотої Орди

Фото
Укрінформ
Мідну монету часів правління хана Золотої Орди Абдуллаха знайшли дослідники під час археологічних розкопок на Приморському бульварі Одеси, на місці можливого розміщення фортеці Хаджибей, у грудні 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці доктор історичних наук Андрій Красножон, який брав участь у розкопках.

Він опублікував фото артефакту і написав: "Пул Абдуллаха 367-1370 років з розкопок на Приморському бульварі в Одесі, після реставрації. Перший і поки що єдиний".

За словами історика, монету знайшли разом з керамікою першої чверті-середини 14 століття.

Читайте також: Культурному центру «Україна–Литва» передали артефакти XIV століття

Дослідник уточнив, що раніше черепки двох посудин 1360-х рр. знайшли під час розкопок біля Воронцовського палацу, але тоді знахідка здалася випадковою.

"Сьогодні така кераміка в Одесі, схоже, стає нормою. Що це означає, поки що не ясно. Потрібно шукати", - зазначив професор Красножон.

Використовуючи дані георозвідки, дослідники продовжать розкопки на Приморському бульварі "у шаховому порядку", додав він.

Читайте також: «Меч вікінгів» і казан германського короля: у Львові показали «Скарби Галичини»

Пул Абдуллаха - мідна монета Золотої Орди 1360-х років карбування. Вага її становить 1,51 г, діаметр 18 мм. На монеті зображений у точковому обідку хижий звір, повернутий вправо, на кінчику хвоста якого невелика голова з відкритою пащею. На зворотному боці монети напис: «Хан Абдуллах, хай триватиме Його правління».

Як повідомляв Укрінформ, археологи Інституту археології НАН України та Південноукраїнського національного педагогічного університету провели спільно зі студентами восени 2020 року розкопки на Приморському бульварі, щоб знайти залишки Хаджибейського замку, який був узятий штурмом у 1789 році підрозділами російської армії й українськими козаками. Керівники робіт - доктори історичних наук Андрій Красножон і Світлана Іванова - вважають, що після підриву і зруйнування солдатами стін замку могли вціліти фрагменти фундаменту.

Фото: Андрей Красножон, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-