У МКІП заявляють, що майже третина пам’яток в Україні - в аварійному стані

У МКІП заявляють, що майже третина пам’яток в Україні - в аварійному стані

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровані три законопроєкти про внесення змін до законодавства у сфері охорони культурної спадщини, які потребують чимшвидшого розгляду й ухвалення, адже велика частина нерухомих пам'яток в аварійному стані.

На цьому наголосила заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. "Культура. Медіа. Туризм", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас сьогодні 30% пам’яток перебувають фактично в аварійному стані – це, як правило, фортифікаційні замкові палаци й комплекси. Але частково проблема ще й у тому, що немає власників таких пам’яток. І це теж закладено в законодавчі зміни, які ми пропонуємо», - сказала Фоменко.

Читайте також: У Львівській ОДА заявляють про «критичну ситуацію» зі Свірзьким замком

Вона зазначила, що на сьогодні існує 10 основних критеріїв загрози пам’яткам, і перша з них – це будівельний бізнес, розвиток інфраструктури, урбаністичний розвиток.

«Приклад – наш об’єкт ЮНЕСКО, Києво-Печерська лавра. Можливо, мало хто знає, що одним з основних критеріїв, за яким цей об’єкт був включений до Списку ЮНЕСКО, була візуалізація. Тобто, яким чином ми сприймаємо цей об’єкт з лівого берега Дніпра… На сьогодні ми вже говоримо не просто про потребу в збереженні, в захисті таких пам’яток, а про протидію їх руйнації і знищенню. І ми запроваджуємо достатньо серйозні законодавчі зміни», - зауважила заступник міністра.

Зокрема, вона наголосила на необхідності посилення відповідальності за самочинне будівництво.

Читайте також: Ткаченко просить Кличка погодити передачу Гостиного двору МКІП

«Наприклад, максимальний штраф за руйнацію пам’ятки і незаконне будівництво - 170 тисяч гривень. Якщо ми говоримо про історичний центр, де зводяться новітній хмарочос, торгівельно-розважальний комплекс чи інший монстроподібний масштабний проєкт, то, звичайно, навіть смішно про ці гроші говорити. Ба більше, як правило, всі приписи і розпорядження про застосування штрафних санкцій ще й оскаржуються в судах, які можуть приймати рішення, підміняючи функції органів охорони спадщини. Тому перші наші зміни – в Кримінальний, в Адміністративний кодекс щодо посилення відповідальності за самочинне будівництво», - сказала Фоменко.

За її словами, Україна дуже багата на пам’ятки, зокрема археологічні, і це є свідченням приналежності нашої країни до європейської цивілізації.

«На сьогодні в нас є 401 історично населене місце. Це ті селища, села, міста, містечка, в яких наявні пам’ятки. І в кожному з них мають бути розроблені спеціальні режими і межі охорони таких пам’яток – історичні ареали. Якщо ж подивитись на статистику, скільки ж є затверджених історичних ареалів, то вона достатньо сумна і навіть негативна, що говорить про неякісне державне управління в цій сфері. Першочергові зміни, які ми пропонуємо, - це підсилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини і за злочини проти спадщини», - зазначила заступник міністра.

Читайте також: Легендарну церкву XVIII століття на Чернігівщині заливає дощами й засипає снігом

Як повідомлялося, 9 березня розпочався триденний Всеукраїнський форум «Україна 30. Культура, медіа, туризм».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-