Виставку до 380-річчя Мазепи відкрили у Києво-Печерській лаврі

Виставку до 380-річчя Мазепи відкрили у Києво-Печерській лаврі

Фото
Укрінформ
В Успенському соборі Києво-Печерської лаври відкрилась виставка “Гетьман Іван Мазепа і Києво-Печерська лавра” до 380-річчя з дня народження гетьмана України Івана Мазепи.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми відзначаємо сьогодні 380-річчя з дня народження великого гетьмана України Івана Мазепи, і я хотів би підкреслити, що його постать вирізняється не тільки політичною діяльністю, але й культурною. Робота нашого заповідника була в дослідженні діяльності Мазепи, і ця експозиція дасть змогу скласти уявлення про місце Івана Мазепи в становленні духовної й художньої культури України ранньомодерної доби”, - сказав генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександр Рудник.

Учасник міжнародної організації “Родина Мазеп” Ігор Мазепа зазначив, що дуже приємно і доречно, що виставка проходить саме в Києво-Печерській Лаврі, бо це місце дуже тісно пов’язано з життям і діяльністю Мазепи. Він додав, що дуже сподівається на появу Музею Івана Мазепи на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

У Києві відкрилася виставка до 380-річчя з дня народження Мазепи / Фото: Геннадій Мінченко. Укрінформ

На виставці “Гетьман Іван Мазепа і Києво-Печерська лавра” представлені ікони, живописні й графічні твори, пам’ятки декоративно-літургійного мистецтва, стародруки мазепинської доби, а також копії документів, що розкриють особистість Івана Мазепи як творця української культури. Також тут можна побачити портрети сподвижників гетьмана, серед яких чимало діячів української церкви, зокрема, архімандритів Києво-Печерської лаври.

Іван Степанович Мазепа (1639–1709) український політичний, військовий діяч, дипломат, гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній (1687–1704) і всій Наддніпрянській Україні (1704-1709). Прожив 70 років, 20 із них був гетьманом.

У молодості служив при дворі короля Яна II Казимира. Після обрання гетьманом, намагався відновити авторитет гетьманства в Україні. Зробив великий внесок у економічно-культурний розвиток Лівобережжя.

Читайте також: Замість російської анафеми Мазепі належить справжня українська слава — Порошенко

Перебуваючи під патронатом московського царя Петра I, проводив курс на відновлення козацької держави Війська Запорозького з кордонами часів Хмельниччини. Тривалий час формально підтримував Московське царство у Північній війні зі Шведською імперією, проте 1708 року пішов з-під руки російського монарха, і став на сторону шведів. Дізнавшись про вчинок Мазепи, Петро І наказав головнокомандувачу російськими військами в Україні Олександру Меншикову зрівняти гетьманську столицю Батурин із землею, а самого гетьмана російська православна церква піддала анафемі.

Після поразки під Полтавою Мазепа змушений був поселитись у Молдовському князівстві. Помер у місті Бендери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-