У Будинку уряду відкрилася виставка «Світовий тріумф «Щедрика»

У Будинку уряду відкрилася виставка «Світовий тріумф «Щедрика»

Укрінформ
Виставка «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії» розповідає про гастролі Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Головна мета проекту, за словами організаторів, - сприяти промоції іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії. Виставка розповідає про  тріумфальні світові гастролі Української республіканської капели під орудою видатного диригента Олександра Кошиця, що відбулися у 1919-1924 рр. за ініціативи голови Директорії УНР Симона Петлюри», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в основі експозиції – документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, які підтверджують державно-інституційний характер культурної місії УНР за кордоном.

«Виставка є особливо важливою у контексті відзначення 100-річчя Української революції. Адже про військові події та історичні факти політичного характеру того періоду вже багато хто знає, а про те, що УНР тоді створювала цивільні інституції, активно займалася розвитком української культури і промоцією України на світовій арені потрібно ще багато розповідати», – наголосив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, який у середу відвідав виставку.

Читайте також: У Віндзорському замку заспівали українського "Щедрика"

Як відомо, Українська республіканська капела під керівництвом Кирила Стеценка й Олександра Кошиця була створена 25 січня 1919 року окремим законом УНР. Ініціатором став голова Директорії Симон Петлюра, який вирішив використати унікальну українську народну пісню як елемент культурної дипломатії та поширення інформації про УНР за кордоном.

24 березня 1919 року Українська республіканська капела вирушила на гастролі країнами Європи. Організацією поїздки займався Андрій Лівицький, сподвижник Симона Петлюри, видатний діяч Української революції 1917-1921 років.

Протягом 1919-1924 років українські співаки мали тріумфальні виступи в багатьох країнах Європи та в США. Коронним номером була українська колядка «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича, яка згодом була перекладена англійською і нині є найбільш упізнаваною різдвяною піснею у світі. Уперше «Щедрик» пролунав за кордоном 11 травня 1919 року в Національному театрі Праги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-