Нашестя білих ведмедів у Росії: агресивні хижаки ганяються за людьми на Новій Землі

Нашестя білих ведмедів у Росії: агресивні хижаки ганяються за людьми на Новій Землі

Укрінформ
Відсьогодні на Новій Землі у Росії введено надзвичайний стан через масове нашестя білих ведмедів на населені пункти.

Про це повідомляє прес-центр керівництва Архангельської області.

"Рішення про введення режиму надзвичайної ситуації на території Нової Землі з 9 лютого 2019 року прийняли за підсумками засідання комісії з попередження і ліквідації надзвичайної ситуації та забезпечення пожежної безпеки. Необхідність введення режиму НС викликана масовим нашестям білих ведмедів на територію населених пунктів муніципального утворення", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, навала розпочалася з грудня. І наразі до населених пунктів заходять десятки білих ведмедів, так, у селищі Бєлуш'я Губа відзначено наявність 52 білих ведмедів. А постійно на території селища знаходяться від шести до десяти цих хижаків.

За словами заступника глави адміністрації муніципального утворення міського округу «Нова Земля» Олександра Мінаєва, відзначаються випадки агресивної поведінки диких тварин - нападу на людей, проникнення до житлових та службових приміщень.

Він говорить, що люди налякані, бояться виходити з дому, порушується режим повсякденної діяльності, батьки побоюються відпускати дітей до шкіл та дитячих садків.

Щоб гарантувати безпеку, встановлено додаткові огорожі у місцях прогулянок дітей у дитячих садках. Дітей до садочків, військовослужбовців та працівників до місця служби доставляють "визначеними транспортними засобами".

Також повідомляється, що ведмеді вже не реагують на світло-шумові сигнали та на спроби відігнати їх за допомогою патрульних автомобілів і собак.

При цьому, як зазначає прес-центр керівництва Архангельської області, "Федеральна служба по нагляду у сфері природокористування відмовила в отриманні дозволу на відстріл найбільш агресивних особин, які нападають на людей і переслідують їх".

Тепер на архіпелаг Нова Земля буде направлено ​​оперативну групу для оцінки обстановки і виконання заходів щодо запобігання нападу білих ведмедів на людей.

Фахівці розраховують, що червонокнижних тварин все ж вдасться прогнати без застосування зброї.

Як зазначив глава МО ГО «Нова Земля» Жіганша Мусін, він на Новій Землі з 1983 року, але ніколи раніше такого масового нашестя білих ведмедів не було.

Читайте також: Зі скандального звіринця на Донеччині забрали останніх 5 ведмедів

"Більше п'яти тварин не покидають гарнізон, у буквальному сенсі ганяються за людьми і навіть заходять до під'їздів житлових будинків. Але, якщо прийнято рішення про заборону відстрілу, доведеться йти більш довгим і менш безпечним для місцевих жителів шляхом. Всього поблизу населених пунктів знаходиться близько 50 ведмедів, тому роботи буде багато", - говорить Мусін.

Нова Земля - ​​архіпелаг у Північному Льодовитому океані між Баренцовим і Карським морями, входить до Архангельської області Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-