Цитрусові можуть вплинути на дію ліків – Супрун

Цитрусові можуть вплинути на дію ліків – Супрун

Укрінформ
Цитрусові фрукти, зокрема грейпфрути, можуть впливати на дію певних лікарських препаратів. Серед них – статини, протиінфекційні препарати і антидепресанти.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

“Коли приймаєте ліки, важливо стежити за раціоном. По-перше, завжди треба збалансовано харчуватися, особливо, коли лікуєтеся. По-друге, деякі продукти впливають на потрапляння препаратів у кров, тобто їхню біодоступність, і це погано. Передусім йдеться про грейпфрут та його родичів – помело, лайми та гіркі апельсини”, – написала Супрун.

Вона наголошує, що у разі вживання цитрусових у кров потрапляє лише до 15% спожитої дози ліків.

Читайте також: Релігія не забороняє щеплення - Супрун

“Ліки, що ми приймаємо перорально, себто ковтаємо, мають пройти довгий шлях крізь кишківник, воротну вену та печінку, і вже звідти потрапити в системний кровообіг. Деякі ліки цей шлях долають погано, бо в клітинах кишківника і в печінці їх руйнують наші ферментні системи знешкодження. Тож в кров, з рештою, потрапляє 10-15% від спожитої дози. Це враховано виробниками, тому в кров потрапляє така, як треба, кількість ліків”, – зауважує Супрун.

За її словами, речовини, що містяться в грейпфрутах та їм подібних, зупиняють роботу однієї з ланок системи знешкодження на кілька днів.

“Тож ліки майже безперешкодно потрапляють в кров, і їх концентрація стає завеликою – немов прийняли не одну пігулку, а 3 чи навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні із грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з'їсте потім, дають побічні ефекти. Грейпфрути, помело, лайми та гіркі апельсини містять фуранокумарини. Ці сполуки діють на одну із ланок знешкодження деяких ліків – на цитохроми Р450 3А4, або ж CYP3A4”, – написала Супрун.

Вона пояснює, що цитохроми намагаються знешкодити фуранокумарини.

Читайте також: В Україні можуть оголосити епідемію кору

“Але ця взаємодія знешкоджує їх самих – вони стають неактивними. Нові активні цитохроми з’являться в кишківнику лише через 1-3 доби. Достатньо 200 мл грейпфрутового соку, аби на кілька днів пригнітити цитохроми. Тим часом, вибиті із гри ферменти не можуть знешкоджувати ліки, тому їх біодоступність зростає з 10% до 30%–70%. Це і викликає побічні ефекти”, – зазначила Супрун.

За її словами, відомо про 85 препаратів, на чию фармакокінетику впливають грейпфрути та їхні родичі. Побічні ефекти можуть виникнути під час прийому таких груп ліків: препарати для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційні препарати, в тому числі еритроміцин, більшість антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянти, знеболювальні та ліки для подолання еректильної дисфункції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-