В Україні можуть оголосити епідемію кору

В Україні можуть оголосити епідемію кору

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я готує документи, необхідні для скликання спеціальної комісії для розгляду питання щодо оголошення епідемії кору в Україні.

Про це сказала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у коментарі журналістам після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз, щоб оголосити епідемію, ми повинні скликати спеціальну комісію, яка це буде робити. Ми до кінця тижня збираємо всі юридичні документи, щоб могли зібрати цю комісію і розглянути, чи вже час епідемію (оголошувати - ред). Коли є епідемія, тоді МОЗ має більше повноважень, щоб закуповувати більше вакцин", - заявила Супрун.

Вона вкотре закликала українців вакцинуватися, оскільки лише щеплення допоможе вберегтися від хвороби.

Як повідомляв Укрінформ, з 28 грудня 2018 року по 18 січня 2019 року на кір в Україні захворіли вже 8 498 людей - 3 537 дорослих та 4 961 дитина. За даними МОЗ, загалом цього року від ускладнень кору померли вже п’ятеро людей. У 2018 році кір забрав 16 життів.

Читайте також: З початку року на кір захворіли близько 8,5 тисяч осіб - МОЗ

Кір - інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку - енцефаліту тощо), а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-