Виставку до сторіччя закордонної промоції

Виставку до сторіччя закордонної промоції "Щедрика" відкрили у кулуарах ВР

Фото
Укрінформ
У кулуарах ВР відкрилася виставка архівних документів "Світовий тріумф "Щедрика" - 100 років культурної дипломатії України". 

На виставці представлені документи зі світових гастролей Української республіканської капели, яка популяризувала "Щедрика" за кордоном, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Капела започаткувала дуже успішний на той період шлях культурної дипломатії. Коли, на превеликий жаль, українська дипломатія не змогла до кінця вирішити тих питань, які стояли перед українською державою, власне, культурна дипломатія досягала успіхів", - сказав під час відкриття виставки Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Виставка у ВР з нагоди 100-річчя закордонної промоції "Щедрика"/Фото: Даниїл Шамкін, Укрінформ

Українська капела у своєму турне відкрила всьому світу українську культуру, мистецтво і для багатьох саму Україну, додав спікер. Українська республіканська капела популяризувала український "Щедрик" за кордоном.

"Далеко не всі у світі знають про українське походження "Щедрика"... Напевно, наш обов'язок перед минулими поколіннями - нести на весь світ інформацію про те, хто ж є автором "Щедрика" і хто приніс його у великий світ", - сказав Парубій.

Читайте також: Український хор заспівав різдвяних колядок у Нью-Йорку

На виставці представлені архівні документи зі світового турне капели під керівництвом диригента Олександра Кошиця та під патронатом голови Директорії УНР Симона Петлюри. На цих гастролях світ уперше почув "Щедрика" Миколи Леонтовича. На виставці будуть представлені копії документів з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

У відкритті виставки взяли участь науковий співробітник Українського центру культурних досліджень Тіна Пересунько, народні депутати Ганна Гопко та Ірина Подоляк і Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Виставка працюватиме до 18 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-