Молоді митці знайомлять європейців з сучасною Україною

Молоді митці знайомлять європейців з сучасною Україною

Фото
Укрінформ
Понад десяток робіт сучасного українського мистецтва були представлені протягом тижня у берлінській галереї LITE-HAUSGaleie+Projektraum.

Це роботи учасників проекту "Мистецька резиденція ім. Назарія Войтовича", розповіла кореспонденту Укрінформу його менеджер, Людмила Ничай.

"Нам дуже хотілося показати, що українське суспільство досить доросле, що це не лише вишиванки та Петриківський розпис, це сучасні молоді митці, які створюють абсолютно відмінне від того, що всі знають. Ми хочемо ламати стереотипи, ми хочемо показувати сучасну Україну", - охарактеризувала Ничай мету виставки.

На ній були представлені роботи 13 митців, з них 11 українських і 2 словацьких. Цього року організатори проекту вперше запропонували обмінну програму Словацькій мистецькій резиденції, співробітництво склалося добре, уже є домовленості продовжити програму  наступного року. "Таким чином ми допомагаємо нашим митцям реалізовувати себе і в Європі", - зазначила Ничай.

Роботи учасників проекту "Мистецька резиденція ім. Назарія Войтовича" / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

Читайте також: Українські дизайнери покажуть модне шоу поблизу Варшави

Загалом проект "Мистецька резиденція ім. Назарія Войтовича" виник у 2017 році, у червні відбулася перша програма. Це – вже друга. За конкурсом відбираються 6 митців з усієї України, які приїжджають у Травневе, рідне село Назарія Войтовича, і там створюють проекти з різних матеріалів. Якщо торік працювали з темою ревіталізації, тобто говорили про те, як люди відроджуються, відновлюються, як у них з”являються нові цінності після Майдану, цього року йшлося про важливість комунікації, важливість подорожувати та знаходити нові цінності в дорозі.

Проект, започаткований Конгресом активістів культури спільно з громадською організацію "Родини героїв Небесної сотні". Він покликаний вшанувати ім'я наймолодшого героя Небесної сотні Назарія Войтовича. Учасник Євромайдану, студент Тернопільского кооперативного торговельно-економічного коледжу загинув 20 лютого 2014 року, йому було всього 17. Герой України.

У Німеччині резиденти виставлялися вперше. Але є плани й надалі співпрацювати з цією берлінською галереєю, яка підтримує проект і бажає показувати українців в Європі як сучасне суспільство, повідомили Ничай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-