У Дніпрі презентували книги про Голокост

У Дніпрі презентували книги про Голокост

Укрінформ
Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» презентував на першому Міжнародному книжковому фестивалі Book Space-2018 роботу шведських дослідників «Перекажіть це дітям вашим»

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив науковий співробітник інституту Валентин Рибалка.

«На фестивалі директор нашого інституту Ігор Щупак презентував останню нашу роботу – переклад книги Стефана Брухфельда та Поля Левіна «Перекажіть це дітям вашим ...» про Голокост в Європі 1933-1945 років», - сказав Рибалка.

Крім того, інститут представив наукові, науково-популярні й освітні видання. «Якщо говорити про наукові, то з останніх видань можна згадати двотомник «Голокост в Україні». Його спеціально видали російською мовою для того, щоб російськомовний читач зміг ознайомитися з цією проблематикою, хоч переважна більшість видань інституту йде українською мовою. Автори видання – Олександр Круглов, Ігор Щупак і Андрій Уманський. Перший том присвячений історії Голокосту в райхскомісаріаті України, губернаторські трансмістрії. Другий том вийшов у цьому році, він вже був заявлений на львівському книжковому форумі, і ось тепер – у нас, присвячений подіям в інших окупаційних зонах, на які була розподілена наша країна», - зазначив науковець.

Серед наукових видань він згадав роботу молодого закарпатського вченого з Ужгорода Юрія Славіка «Шлях до Аушвіцу: Голокост на Закарпатті», яка розповідає не лише про Голокост на Закарпатті, який мав свої специфічні особливості, але й про Геноцид ромів.

За його словами, унікальністю визначається й видання Олексія Гончаренка «Голокост на теренах райхскомісаріату України у вітчизняному історіографічному дискурсі». Це перше подібне монографічне видання.

Серед інших видань на увагу читача заслуговують «Довідник праведників народів світу» (упорядники Ігор Щупак, Єгор Врадій, Денис Шаталов). Такий довідник в Україні вийшов уперше.

Також є чимало науково-популярних видань. Серед них книга «Євреї в Україні», автором якої є Ігор Щупак. «Вона теж двомовна, лишились наразі екземпляри російською, бо українською вже розійшлася, українською наклад був більш затребуваний. Тут розповідається і про історію євреїв, і про історію появи їх в Україні, перебіг історії євреїв в Україні, позитивні й негативні сторінки, які він пережив на цій території, і закінчується сьогоденням. Розповідається багато про співпрацю між українцями і євреями на протязі історії», - сказав Рибалка.

Читайте також: Порошенко: Бабин Яр - трагедія, що спонукатиме політиків до цивілізованих рішень

Він зауважив, що «Ткума» дуже багато приділяє уваги освітнім програмах, проводить  різноманітні заходи, семінари, зокрема нині проводиться міжнародний творчий конкурс для школярів, студентів, аспірантів і вчителів, присвячений Голокості та іншим геноцидом, на який у співпраці з Міністерством освіти України збираються представники як вітчизняної, так і міжнародної спільноти. Для вчителів тут роблять збірки «Уроки Голокосту: мужність, пам’ять, співчуття». «Це роботи вчителів. Тому що, як колись казав Бісмарк, війну з Францією у 1870 році виграв шкільний прусський вчитель, який підготував отих прусських патріотів, то й нам треба починати саме з тих, хто буде виховувати майбутніх патріотів України. Великою мірою цьому саме й присвячена робота нашого інституту», - сказав науковець.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпрі 28 вересня відкрився перший Міжнародний книжковий фестиваль Book Space-2018 в рамках програми «Культурна столиця». Протягом трьох днів на Book Space можна буде побачити й поспілкуватися із письменниками, журналістами та істориками зі США, Німеччини, Франції, Польщі та Данії - загалом у фестивалі беруть участь близько 60 видавців та 80 авторів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-