Україна очікує такої ж реакції світу, яка була під час

Україна очікує такої ж реакції світу, яка була під час "Празької весни" - В'ятрович

Укрінформ
Виставка, що відкрилася у четвер на Майдані Незалежності у Києві, розповідає про реакцію світу на російську окупацію Чехословаччини. Україна так само потребує масових акцій протесту на свою підтримку.

На цьому наголосив під час відкриття експозиції голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це надзвичайно важлива виставка, яка розповідає не тільки про "Празьку весну" - події 1968 року, не тільки про російську окупацію, а й про реакцію в світі на ті події. Вона розповідає про гідність тих людей, які здатні були піднятися на протест навіть попри те, що розуміли, які репресії їх чекають... Ця виставка називається "За вашу і нашу свободу". Це ті слова, які використовували в 1968 році, але вони не втратили своєї актуальності й тепер. Тому що війна, яка відбувається зараз на українській землі, коли українці зі зброєю в руках захищають нашу територіальну цілісність, - це боротьба не тільки за Україну, це боротьба за Європу, за світ, за вашу і нашу свободу. І ми, українці, маємо право розраховувати на акції солідарності, на підтримку України як держави, яка протистоїть російській агресії. Чим більше буде зараз публічних акцій солідарності з Україною, яка відстоює свободу, тим ближче буде кінець російської агресії і тим меншою - загроза для всього світу", - наголосив В'ятрович.

Він додав, що в 1968 році знайшлися й українці, які виходили на протест, захищаючи "Празьку весну". Зокрема, в центрі Києва, неподалік Бессарабського ринку, відбувся акт самоспалення Василя Макуха.

Водночас заступник директора Інституту вивчення тоталітарних режимів у Празі Ондржей Матєйка зазначив, що у відкритті цієї виставки взяли участь державні українські інституції. А також нагадав, що кілька тижнів тому така ж виставка була відкрита у Москві, але це відбувалося зовсім за інших умов.

"Ми її відкривали у співпраці з організацією "Меморіал", і до її відкриття не долучилися жодні офіційні російські установи. До того ж під час меморіальної акції на Красній площі, коли люди вийшли з гаслом "За вашу і нашу свободу", відбулися арешти учасників", - підкреслив Матєйка.

Мустафа Джемілєв - народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу - назвав події "Празької весни" знаковими.

"4 січня 1968 року ЦК Компартії Чехословаччини на чолі з Александром Дубчеком оголосив курс на демократизацію, на побудову соціалізму "з людським обличчям". Це був виклик тоталітарному режиму... Ми майже щодня збиралися, ділилися інформацією про новини з Чехословаччини. Ми це пов'язували з нашою свободою теж. Ми точно знали, що якщо там переможе свобода, це рикошетом позначиться на всьому комуністичному світі", - сказав Джемілєв.

Читайте також: На Майдані відкрили виставку, присвячену "Празькій весні"

Він додав, що хоч свободу в Чехословаччині було тоді розчавлено, але це був величезний внесок в подальше знищення комуністичного режиму.

"Нехай і через 20 років, але якби не було Чехословаччини, спротиву чеського народу тоталітарному режиму, можливо, звільнення від комуністичного режиму було б значно пізніше", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-