На Майдані відкрили виставку, присвячену

На Майдані відкрили виставку, присвячену "Празькій весні"

Фото
Укрінформ
У Києві, на Майдані Незалежності, 13 вересня відкрили виставку, присвячену "Празькій весні" - подіям, що відбулися 50 років тому, коли Радянський Союз з наміром придушити демократичні починання ввів у Чехословаччину війська і танки.

Про це нагадали у своїх виступах на церемонії відкриття представники керівництва парламентів України та Чеської Республіки, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Дуже символічно, що ми відкриваємо цю експозицію саме на Майдані Незалежності, який є сакральним місцем для українців, які виборюють свою свободу, Майдані, де ми прощаємося з нашими героями, що зупиняють збройну агресію РФ на Донбасі. Символічно, що поряд з нами наші друзі - чехи, які 50 років тому на собі відчули, що таке є "російська весна". Тоді в Чехословаччину вдерлися 5 тисяч танків, 200 тисяч солдатів Радянської армії... Змінилися часи, пройшли  десятиріччя, але кадебешні найгірші практики залишаються, і сьогодні їх ціллю є Україна", - підкреслила перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Читайте також: В Україні можуть відзначити на державному рівні 30-річчя виведення військ з Афганістану

Вона подякувала чехам за підтримку України, за жорстку позицію щодо санкцій проти РФ, які мають тривати до того дня, доки Україна повністю відновить територіальну цілісність і суверенітет.

Своєю чергою перший заступник Голови Сенату Парламенту ЧР Мілуше Горска зазначила, що тоді, у 1968 році, для них це був доленосний момент.

"Ми пересвідчилися тоді в тому, що Радянський Союз не має щодо нас добрих намірів і збирається й надалі придушувати Чехословаччину... Серпневі події 1968 року були черговим негативним досвідом, який приходив від Радянського Союзу, після подій 1948 року, коли відбувся комуністичний путч. Це була нахабна окупація", - сказала вона.

Горска нагадала, що від вторгнення військ Варшавського договору постраждали не тільки Прага, а й інші регіони Чехословаччини; що про свій спротив тоді заявив і Чехословацький парламент, який проголосував за резолюцію про відмову залишити будівлю і для багатьох депутатів це стало кінцем політичної кар'єри; про самоспалення Яна Палаха та Яна Заеца, які протестували проти окупації.

На Майдані у Києві відкрили виставку, присвячену "Празькій весні" / Фото Сергія Аніщенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-