Французька письменниця Галя Аккерман мріє створити інтерактивний Музей Чорнобиля

Французька письменниця Галя Аккерман мріє створити інтерактивний Музей Чорнобиля

Укрінформ
Авторка книги "Пройти крізь Чорнобиль" французька письменниця Галя Аккерман мріє створити інтерактивний Музей Чорнобиля. 

Про це вона згадала в книзі і розповіла на її презентації в Укрінформі.  

"Давно вже маю ідею створити віртуальний музей Чорнобиля, який би згодом міг стати віртуальним музеєм рукотворних катастроф", - сказала Галя Аккерман.  

Вона зазначила, що на те є кілька причин. Одна з них пов'язана з "не дуже добрим досвідом" проведення Чорнобильської виставки в Барселоні.

"В 2003 році мені запропонували зробити велику виставку про Чорнобиль в Барселоні, в Центрі сучасного мистецтва. Три роки я займалася збором експозиції і зібрала величезний матеріал. Видала каталог виставки. Вона пройшла чудово. Але експонати по проведенні виставки запакували і не повернули. Уже 12 років я намагаюся їх отримати і розумію, що ці речі пропали. Але маю особисту колекцію чорнобильських книг і матеріалів - 10 ящиків чорнобильських матеріалів. І хочу зробити віртуальний сайт", - розповіла Аккерман.

Водночас вона додала, що для цього потрібні чималі кошти, оскільки це дуже велика робота і не для однієї людини, а для цілого колективу.

Головна ж причина та, що тема Чорнобиля заслуговує на такий глобальний проект, тим паче, що музей у Києві не відповідає сучасним запитам.  

"У мене дуже двоїсте ставлення до Чорнобильського музею в Києві. З одного боку, там чудові і дуже важливі речі зібрані, але пафос цього музею - дуже радянський за духом", - сказала письменниця. 

Вона зазначила, що Україна могла б допомогти в реалізації цього проекту.

"В України зараз такі великі проблеми, що я не впевнена, що це першочергової ваги завдання. Але на більш тривалий термін - це завдання безперечне", - підкреслила Аккерман.

Читайте також: Переклад французької книги про Чорнобиль презентували в Укрінформі

Культуролог, філософ, директор видавництва "Дух і Літера" Костянтин Сігов підтримав її ініціативу щодо інтерактивного сайту Чорнобильського музею. 

"Думаю, що потужний сайт міг би інтегрувати і документи, які цитує Галя Аккерман та інші дослідники, і фотографії, і відео, і свідчення", - сказав Сігов. 

За його словами, і презентована нині книга Галі Аккерман цінна насамперед тим, що є свідченням про трагедію і спонукає до подальших свідчень. 

"Ця книга особлива. Я хочу, щоб її читали, щоб про неї писали і щоб це спонукало до подальших конкретних дій. Я дуже радий, що вона втілена. Що у квітні, який пов'язаний з Чорнобилем, ми можено гідно згадати і надати голоси тим, хто не був почутий через табу на правду про Чорнобиль, яке було не тільки в Радянському Союзі, а й навіть у Франції", - зазначив видавець. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-