У Києві обговорять, як Україні бути собою за заповітом патріарха Йосифа Сліпого

У Києві обговорять, як Україні бути собою за заповітом патріарха Йосифа Сліпого

Укрінформ
Ювілейний рік патріарха Йосифа Сліпого у Києві завершить дискусія про те, як, послуговуючись досвідом і прикладом патріарха, відповідати на сучасні виклики, щоб "бути Церквою" і "бути народом".

Про це повідомив на прес-конференції Олег Турій, проректор Українського католицького університету, координатор наукової програми відзначення Ювілейного року патріарха Йосифа Сліпого до 125-ліття від дня його народження. 

"9 лютого о 15:00 в Київському центрі Українського католицького університету, що на вулиці Мазепи, 10а, відбудеться відкрита дискусія "Патріарх Йосиф Сліпий: бути собою!". Цю тему ми будемо обговорювати із сучасної перспективи: що сьогодні означає "бути Церквою", якою церквою, для кого, яким чином служити в Україні і поза її межами. А друге - яким ми маємо бути народом, що нам бракує, аби бути гідним і достойним народом. І про це будуть говорити блаженнійший Святослав, владики Ігор (Ісіченко) та Борис (Гудзяк), проректор УКУ Мирослав Маринович та інші цікаві дослідники і спікери", - сказав Турій.

Він також зазначив, що 18 лютого у Патріаршому соборі Воскресіння Христового буде відслужено урочисту архієрейську Божественну літургію та панахиду.

Читайте також: Патріарх Філарет засуджує підпал каплиці УПЦ МП біля Десятинної церкви

За словами Турія, про Йосифа Сліпого багато відомо, видано практично всі його твори, про нього написано кілька книжок, а з іншого боку, в Україні про нього знають дуже мало.Тож Ювілейний рік проходив під гаслом "Йосиф Сліпий: знайомий і незнаний", а до заходів упродовж року були залучені, передусім, люди, які особисто знали патріарха, щоб показати його постать близькою і водночас відкрити якісь невідомі сторінки. Друга важлива мета - щоб із життям і діяльністю патріарха ознайомилися молоді люди. 

"Програма розпочалася 15 лютого 2017 року круглими столами у Київському університеті імені Тараса Шевченка, а потім у Полтаві, Харкові, Запоріжжі, Ужгороді, Чернівцях, Одесі, Вінниці, участь в яких взяли молоді дослідники і науковці. І продовжилася зустріччю семінаристів у Львові, які говорили про богословську освіту, про внесок патріарха у розвиток богословської освіти й науки. Фінальним акордом наукової програми стала літня школа в Римі", - розповів Турій. 

Він також зазначив, що впродовж Ювілейного року відбувалися виставки і зустрічі, спрямовані на пізнання постаті патріарха.

"Ми завершуємо офіційний Ювілейний рік, і ми виходимо з нього з відчуттям, що заклики патріарха Йосифа "бути собою" і "великого бажати" залишаються актуальними як в Україні, так і для українства в цілому світі. І цей Рік не повинен закінчуватися", - підкреслив науковець.

Як відомо, в Україні і світі впродовж Ювілейного року патріарха Йосифа Сліпого (з 17 лютого 2017 року до 17 лютого 2018 року) на церковному і державному рівнях відзначається 125-ліття від дня його народження.

Фото: УГКЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-