Патріарх Філарет засуджує підпал каплиці УПЦ МП біля Десятинної церкви

Патріарх Філарет засуджує підпал каплиці УПЦ МП біля Десятинної церкви

Укрінформ
Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) не підтримує насильницьких дій щодо Московського патріархату (УПЦ МП) і вважає підпал каплиці УПЦ МП біля Десятинної церкви в центрі столиці неприпустимим. 

Про це заявив глава УПЦ КП Філарет в інтерв’ю «Церква.info»

"Хочу підтвердити позицію нашої Церкви щодо ставлення до Московського патріархату в Україні: наша Церква ніколи не підтримувала і не підтримує насильницьких дій щодо Московського патріархату. Ми про це багато разів заявляли, і заявляємо ще раз. Зокрема, такі дії, як підпал споруд, що використовуються Московським патріархатом, є неприпустимими", - сказав Філарет. 

Він наголосив, що представники УПЦ МП повинні відповідати згідно з українським законодавством.

"Коли з боку представників Московського патріархату відбуваються протиправні дії – то треба, щоби винні відповідали згідно з законом. Чи за підтримку сепаратизму і терористів на Донбасі, чи за антиукраїнську агітацію. Чи за самовільне будівництво на історичному місці біля фундаментів Десятинного храму або інше подібне захоплення землі", - зазначив глава церкви. 

Філарет зауважив, що протягом тривало часу представники влади не приділяли належної уваги таким порушенням. 

"Як от на місці Десятинної – коли поставили там від Московського патріархату намет, ми попереджали, що це є порушення, що буде привід до конфлікту. На наші заперечення, на заперечення громадськості, науковців не звертали уваги. На місці намету постала дерев’яна споруда, потім обклали, розширили її. І якщо намет прибрати було просто, то зараз вже простого рішення немає. А якби виконали закон тоді – сьогодні би не було проблеми", - наголосив глава УПЦ КП. 

Він закликав демонструвати позицію мирно. "Тому коли вже громадськість говорить, що треба дотримуватися закону – то може це спонукатиме навести порядок. Однак ще раз застерігаю всіх: позицію демонструвати слід мирно, не піддаватися на провокації щось зламати, спалити. Бо цим не буде вирішена проблема, а люди, прихильники Московського патріархату, які шанують цю будівлю як храм, будуть обурені", - зазначив Філарет.

Читайте також: “Справа” каплиці УПЦ МП: Нищук каже, річ не у конфесії, будова — незаконна

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 3 лютого, близько двох сотень активістів провели акцію поряд з каплицею біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України.

Акція була проведена на підтримку арештованих раніше двох архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка, яких звинувачують у спробі підпалу каплиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-