“Справа” каплиці УПЦ МП: Нищук каже, річ не у конфесії, будова — незаконна

“Справа” каплиці УПЦ МП: Нищук каже, річ не у конфесії, будова — незаконна

Укрінформ
На думку міністра культури Євгена Нищука, до чиєї б конфесії не належала капличка біля Десятинної церкви, вона збудована там незаконно.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу, коментуючи ситуацію навколо каплиці УПЦ на території Національного музею історії України.

«Я не хочу переходити в формат обговорення, чия це конфесія. Кому б ця споруда не належала, вона зведена там у незаконний спосіб», - зазначив Нищук.

Як він поінформував, раніше це був типовий МАФ із тканини, який "потихеньку переростав у те, що ми бачимо зараз. Ця споруда знаходиться на історичній території - пам'ятці Національного значення Міста Володимира - дитинця стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви від V-IX століття, охоронної зони об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра» та зведена в абсолютно незаконний спосіб».

На думку Нищука, встановлення будь-яких споруд, у тому числі культових, не може відбуватися хаотично: «Цей порядок чітко визначений законодавством і його треба дотримуватися. Не можна приходити на чужу територію, ставити там хрест, тому що там колись щось було. А потім усупереч усім нормам щось зводити”, - вважає міністр.

Читайте також: Київрада розгляне петицію про знесення каплиці УПЦ МП

Будівництво в такий спосіб, зазначив він, нагадує незаконне захоплення території, що є неприйнятним. “Єдиним законним користувачем земельної ділянки, про яку йдеться, є Національний музей історії України. І їх законні права порушено. Саме тому Міністерством культури зобов'язано Музей, як єдиного законного землекористувача, пред'явити відповідний судовий позов”, - сказав Нищук.

В цивілізований спосіб відповідними службами держави, за словами міністра, необхідно перенести існуючу споруду в інше місце, юридичні права на яке будуть витримані.

«Звісно, її не обов'язково розбивати, натомість можна спокійно перевезти в інше місце, де вона нікому не заважатиме. В Конституції України закріплене право на свободу світогляду і віросповідання. Якщо людина має потребу помолитись - вона має право це робити. Але закон України має найвищу юридичну силу, тому жодних релігійних спекуляцій щодо цієї будівлі бути не може. Незаконна споруда має бути переміщена, і це ніяким чином не шкодить нічиїм правам, я би дуже хотів, щоб це зробив її власник”, - зазначив урядовець.

Підсумовуючи, міністр підкреслив, що немає різниці хто порушує закон - представники духовенства чи світські особи, - кожен з них повинен нести відповідальність за такі дії, а правоохоронні органи не повинні допускати вибірковості.

Як раніше повідомляв Укрінформ, близько двох сотень активістів провели в суботу акцію біля незаконно побудованої споруди-каплиці УПЦ МП біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України. Акція була спрямована на підтримку арештованих раніше двох архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка, яких звинувачують у спробі підпалу самовільно збудованої каплиці.

Повну версію інтерв'ю з міністром культури України Євгеном Нищуком читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-