"Чорні мітки": Кириленко розповів, що хочуть прописати у законі про гастролерів до РФ

Укрінформ
Ухвалення парламентом законопроекту про виступи українських артистів в Росії та на окупованих територіях (робоча назва "Про протидію загрозам інформаційній безпеці") буде складним, але має всі шанси для того, щоб його проголосували, тому що проблема занадто гостра.

Про це заявив його автор, віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко в коментарі Укрінформу після ефіру на Oboz.TV, присвяченому публічному обговоренню цього законопроекту.

«Супротив буде високий. Я думаю, що будуть невдоволені на телебаченні, особливо можливий супротив від тих каналів, які регулярно ротують кліпи виконавців, що регулярно виступають на території держави-агресора. Тож, аби не змінювати свою редакційну політику, вони будуть чинити опір і використовувати свої лобістські можливості», - сказав Кириленко

Водночас він висловив переконання, що з державницької точки зору законопроект «більш ніж прийнятний», оскільки не встановлює жодних заборон, а чітко передбачає інформування суспільства, враховує інтереси національної безпеки країни, а також дає додаткові надходження до бюджету на потреби Збройних сил. Зокрема, в законопроекті пропонується внесення змін до Податкового кодексу, Бюджетного кодексу щодо введення гастрольного збору. «Пропоную ставку збору 20% від всієї виручки за квитки на концерт, не тільки сольний, такого виконавця, якого внесено в реєстр, а й будь-якого концерту, де представлений номер такого виконавця», - сказав Кириленко. Зібрані кошти пропонується спрямовувати на потреби Збройних Сил України.

На запитання, як технічно буде відбуватися маркування кліпів на телебаченні, або музичних композицій на радіо, і хто має це визначити,  Кириленко сказав, що треба буде в законопроекті «прямо виписати норми про розмір і колір маркування, тривалість оголошення на радіо, щоб не було прискорення, наприклад. Все це можна виписати, як пряму норму закону, і тоді не покладатись на підзаконні акти». 

На думку автора законопроекту, ні телебаченню, ні радіо не буде зручно застосовувати це титрування, що певним чином відіб'ється на ситуації з гастрольним і телевізійним музичним ринком. «Гастролери змінять свою гастрольну політику, бо закон не матиме зворотної дії, все почнеться з чистого аркуша. Перший раз поїхав - відразу потрапив до реєстру. Або вони перестануть там гастролювати, або телебачення, не бажаючи застосовувати титрування, змінить свою політику щодо них. А це призведе до інших тектонічних зрушень, в тому числі у всій індустрії», - наголосив Кириленко.   

На його переконання, законопроект стане поштовхом для результативної дискусії в парламенті та може, навіть, призвести до повної заборони гастрольної діяльності українських громадян на території країни-агресора із застосуванням санкцій. 

Читайте також: Українські гастролери в РФ: Кириленко пропонує реєстр СБУ і "маркування"

«Мій законопроект стане поштовхом для результативної дискусії у Верховній Раді України. Разом із ним можуть розглядатися і ті законопроекти, які зараз лежать у парламенті. В тому числі про заборону гастролей в Росію, як таких. Може, вони два чи три проекти поставлять на голосування. Може пройде наш, а може пройде радикальний. Може, вже дозрів і парламент, і суспільство. Але те, що це голосування відбудеться, - це сто п'ятдесят відсотків», - наголосив Кириленко.

Щодо можливих термінів ухвалення, віце-прем'єр повідомив, що законопроект буде зареєстрований в лютому, після чого почнеться його обговорення в профільних комітетах. «Я не планую роботу Верховної Ради, але думаю, що цілком можливо його можуть розглянути вже у квітні-травні», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-