У Львові відкрили виставку

У Львові відкрили виставку "Театр Заньковецької. Перші 100 років"

Укрінформ
Вікову історію одного із найвідоміших в Україні – театру імені Заньковецької ілюструє виставка, яка відкрилась до його 100-річчя у Львові із фондів столичного Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Такий подарунок львів`янам зробив столичний Музей театрального, музичного та кіномистецтва України. У його фондах зберігаються тисячі експонатів, зв`язані із долями театральних колективів. Двісті із них склали експозицію. Це - оригінали документів, що стосуються діяльності театру від часу його заснування, фото- та відео- архівні документи, сценографічні макети, оригінальні костюми з вистав, серед яких і вбрання та аксесуари, в яких виходила на сцену сама Заньковецька.

«Ми вирішили представити всю багаторічну історію заньківецької сцени в усій її повноті. Можливо, це вперше привезено таку кількість експонатів до іншого міста. Це опис майна, яке передавалося театру, листи Саксаганського до Заньковецької, їх можна прослухати також в аудіозаписі, щоб зрозуміти, як вони спілкувалися, які сенси вкладаються у ці листи, які вони взаємини мали, а також щодо творчого процесу: як вони реквізити роздобували, з чого костюми шили. Ось гримерка – священне місце для всіх акторів. Ось оригінальний костюм Заньковецької до ролі Мотрі у «Мазепі». І її накидка з повсякденного життя - з гагачого пуху. Це раритетна річ зіркового масштабу, бо не кожна людина на початку минулого століття мала такий розкішний одяг. А ось костюм Голохвостова для Панаса Саксаганського. Він ту роль не грав у народному театрі, але це його візитівка. Очіпки Заньковецької з «Бондарівни» та інших ролей», - розповіла хранитель фондів Музею Тетяна Руденко.

Читайте також: У Вінниці покажуть виставку репродукцій польського художника "Норблен Чарторийських"

В одній із вітрин – розшита бісером і камінцями сумочка, витончена носова хустинка, мереживний комірець, підвіска. Усі ці речі належали Заньковецькій. Вона подарувала їх провідній актрисі театру Заньковецької Варварі Любарт, а та, в свою чергу, подарувала їх Ларисі Кадировій, котра користувалася ними, граючи головну роль у виставі «Марія Заньковецька».

Особливу увагу, за словами хранителя, привертають матеріали, які висвітлюють взаємини заньківчан: акторів, режисерів. Навіть якщо вони вже не працювали в одному колективі, продовжували називати один одного «рідненький», «дорогенький», тримали між собою зв`язок. Це особливо цінне тим, що традиції збереглись у театрі дотепер, так навчають і студентів, їх одразу впізнаєш і можеш сказати: ось це учень Стригуна, а це - Козака.

Виставка триватиме до 6 грудня. За цей період у музеї відбудуться лекції, авторські екскурсії, вечори перегляду відеовистав театру та спеціальна програма для молоді, присвячена театральній справі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-