У Вінниці покажуть виставку репродукцій польського художника

У Вінниці покажуть виставку репродукцій польського художника "Норблен Чарторийських"

Укрінформ
У Вінниці в п’ятницю з нагоди Дня Незалежності Польщі, який відзначається 11 листопада в обласному художньому музеї покажуть фотовиставку «Норблен Чарторийських».

Про мистецький проект «Україна – Польща. Взаємодія культур: ще один аргумент» кореспонденту Укрінформу повідомили у Вінницькому обласному художньому музеї.

«Вінницький обласний художній музей спільно з Генеральним консульством Республіки Польща у Вінниці презентують мистецький проект «Україна – Польща. Взаємодія культур: ще один аргумент», смисловим центром якого є фотовиставка «Норблен Чарторийських». Дана подія присвячується Дню Незалежності Республіки Польщі і вже стала традицією в рамках двосторонніх культурних контактів», - повідомили у музеї.

Вінницький альбом графічних творів польського художника французького походження Жана-П’єра Норблена де ла Гурдена (1740-1830) та його учнів, що містить 826 графічних творів, є надзвичайно цінним артефактом світового значення, являє собою визначну пам’ятку мистецтва Польщі доби Просвітництва. Це один з чотирьох існуючих у світі альбомів художника, що належав знаній княжій родині Чарторийських, через що й називається "Норбленом Чарторийських", зараз альбом зберігається у фондах Вінницького обласного художнього музею.

Читайте також: Минуле і майбутнє кролевецького рушника

2004 року виставка «Норблен Чарторийських» експонувалась у шести містах Польщі, де мала гучний успіх та широкий резонанс серед мистецтвознавців і дослідників творчості Ж.П. Норблена в Європі.

На виставці представлено близько 40 фоторепродукцій різних за тематикою та стилістичними прийомами картин: численні зображення польських, іноземних вояків, народного ополчення, військових таборів, інтер’єри культових споруд, а також світські сцени.

Присвячена Дню Незалежності Польщі, виставка з фондової колекції музею послугує  зміцненню дружби двох європейських держав, пов’язаних міцним історичним та культурним корінням.  Подібного рівня виставки в усьому світі є значною мистецькою подією і викликають інтерес художників, мистецтвознавців, справжніх шанувальників мистецтва та широкого загалу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-