Кіно про українців у ГУЛАГу вийде у прокат на День Незалежності

Кіно про українців у ГУЛАГу вийде у прокат на День Незалежності

Укрінформ
Прем'єра історичної кінострічки "Червоний", екранізованої за однойменною книгою Андрія Кокотюхи, запланована на День Незалежності України.

Як розповів у вівторок на прес-конференції в Укрінформі перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін, прем'єрний показ фільму в одному зі столичних кінотеатрів планують відвідати перші особи держави.

 "Ми не планували, але так сталося, що прем’єра фільму відбудеться саме 24 серпня, на День Незалежності, я вважаю, що це дуже символічно. Саме зараз на очах відроджується індустрія кіно в Україні, і по-новому сприймається вся українська історія і образ українця-героя", - зазначив Неретін.

За його словами, кінострічка "Червоний" розповідає про повстання в одному з таборів ГУЛАГу, де група українських повстанців вирішила протистояти репресіям начальника табору і спробувати вирватися на волю.

Події картини розгортаються у 1947 році. Головний герой - воїн УПА Данило Червоний - потрапляє до сталінського табору, де йому доводиться пройти крізь пекло та нелюдські каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду та відчай. Попри цей чоловік знаходить у собі сили підняти побратимів і влаштувати повстання.

"Це фільм не про рефлексію і нещасну долю українців, це фільм про українців, які вміють виживати за будь-яких умов, уміють боротися иа йти вперед. Ми ставили собі таку мету - створити образ українського національного героя, і, думаю, нам це вдалося", - сказав Неретін. 

Режисером фільму став Заза Буадзе. У головній ролі – Микола Береза.

Зйомки фільму стартували 10 березня 2016 року у Кривому Розі, неподалік урвища «Провал СРСР», де й розташували декорації сталінського табору. Сцени боїв УПА з нацистами і з НКВС знімали в Одесі і біля Луцька. Фільм підготувала кінокомпанія "Інсайт медіа", яка у 2013 зняла стрічку "Іван Сила" про відомого закарпатського атлета Івана Фірцака. Половину видатків на фільм "Червоний" покриває Держкіно. 

Читайте також: Кабмін схвалив президентські гранти для молодих кінематографістів

Проект – міжнародний, серед продюсерів фільму є і литовці, для яких тема сталінських репресій та концтаборів теж дуже болюча.

Фото: http://vezha.vn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-