На Форумі видавців презентують антологію письменників Донбасу

На Форумі видавців презентують антологію письменників Донбасу

Укрінформ
В Україні до Форуму видавців вийде антологія української літератури Донеччини та Луганщини "Порода".

Про це заявив у четвер на брифінгу керівник проекту, голова правління ГО "Українська народна рада Донеччини та Луганщини" Станіслав Федорчук.  

"На сьогодні макет книжки видавництвом "Легенда" передано до друкарні. Антологію планується презентувати під час Форуму видавців у Львові, який розпочинається 13 вересня. Будуть авторські читання, автограф-сесія, публічна дискусія "Неоголошена війна: почути Донбас" про роль літератури в сучасних суспільних процесах", - сказав Федорчук. 

Він додав, що плануються презентації антології у прифронтових містах Луганської і Донецької областей, а також у Києві, Харкові, Дніпрі та Вінниці. Буде надруковано 2 тисячі примірників, тисяча з яких безкоштовно надійде до бібліотек, університетів, культурних фондів, тисяча піде у продаж. 

До редколегії антології "Порода" увійшли Сергій Жадан, Андрій Курков і Володимир Рафієнко.  

"В антології 384 сторінки, де представлені 63 автори. Проект унікальний, оскільки суміщає різні жанри - крім прози і поезії, ще й драматичні твори. Автором передмови погодився стати академік Іван Дзюба, який протягом 1,5 місяця опрацьовував матеріали і написав таку передмову, яка може вважатися окремим літературним твором в межах антології. А відомий художник Петро Антип родом з Горлівки надав права на використання для обкладинки картини  "Скіф і Амазонка", - розповів Федорчук.

За його словами, йшлося про те, щоб дати голос різним поколінням української літератури, які часто не перетиналися між собою. 

"Ми би дуже хотіли, щоб це був проект промоції українських письменників з Донеччини, з Луганщини, тим більше, що частина з них стала вигнанцями з рідного дому. Відкриття їх для загальноукраїнської аудиторії і світової аудиторії читачів - це добра справа, яка збагатить кожного", - підкреслив Федорчук. 

Як зазначив письменник та перекладач Сергій Жадан, антологія є надзвичайно актуальною і доволі незвичною.

"В цій книзі про Донбас не буде олігархів, сепаратизму, українофобії, депресивних шахтарів, загалом якоїсь негативної інформації про цей український регіон. Там буде українське слово, українська література, любов до України, той Донбас, який або не знають, або намагаються не помічати", - підкреслив Жадан.

Він вважає, що така антологія мала би вийти ще два роки тому або навіть до війни. І актуальність її не минає, а загострюється, бо нам треба більше знати один про одного.

Читайте також: Деокупація Донбасу: стартував літературний конкурс "Кальміюс"

"З одного боку всі знають, що Донбас - це частина України і звідти походить велика кількість талановитих, цікавих письменників - Сосюра, Стус, Голобородько і безліч інших. З другого, коли починають говорити про Донбас, згадують не їх, а Ахметова, Єфремова або керівників терористичних угруповань. Це несправедливо", - сказав Жадан.  

Організатори проекту - ГО "Українська народна рада Донеччини та Луганщини" і Благодійний фонд Сергія Жадана. Проект реалізується за підтримки МФ "Відродження".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-