Відтепер

Відтепер "Хлібня" в Софії Київській зустрічає Деревом життя у стилі петриківки

Укрінформ
Фойє виставкової галереї "Хлібня" Софії Київської відтепер заквітчане петриківським розписом. Це Дерево життя, що його створила відома майстриня з с. Петриківка Галина Назаренко через рік після своєї успішної виставки, яка відбулася в цих стінах.

Про це розповіла на прес-конференції генеральний директор заповідника Неля Куковальська. 

"Рік тому в цей час у нас дуже успішно проходила виставка, присвячена петриківському розпису. Він був внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і виставка стала поєднанням двох пам'яток - нерухомої спадщини і рухомої культурної спадщини. Тоді була домовленість з художницею Галиною Назаренко, що ми зробимо розписи у нас в Софії. Після довгих перемовин, багатьох ескізів, роздумів на науково-методичних і реставраційних радах ми прийшли до того результату, який є сьогодні - пані Галина зробила свій унікальний розпис в техніці петриківки у фойє "Хлібні", - сказала Куковальська.  

Дерево життя - в ясно-зелених кольорах з чарівними птахами та бігунцями петриківського розпису. Майстриня з ученицями працювали над ним понад тиждень. А під час прес-конференції художниця  зробила останні мазки в композиції на стіні виставкової галереї. 

Як наголосила художниця Анжеліка Рудницька, "Хлібня" справді розцвіла і тепер вхід - сяючий і привабить сюди чимало відвідувачів. 

"Сам розпис - чудовий і, якщо придивитися, то у великих квітах народжуються маленькі пташенята. Це теж дуже символічно, тому що пташка завжди була символом миру, добра і весни", - підкреслила Рудницька.   

Читайте також: У Софії Київській вперше показали понад 100 копій шедеврів петриківки

А Галина Назаренко пояснила, що зробила Дерево життя в зеленому кольорі, тому що сама петриківка - яскрава і такий саме колір мають Софійські куполи.  

"Дерево життя - символ минулого, теперішнього і майбутнього - це основа нашого життя. А пташечки розвернуті одна до одної, бо, вважається в народному мистецтві, вони - як охоронці. Тепер вони охоронятимуть Софію Київську", - запевнила художниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-