Кримського «депутата» судитимуть за колаборацію - йому загрожує 12 років ув'язнення

Кримського «депутата» судитимуть за колаборацію - йому загрожує 12 років ув'язнення

Укрінформ
Окупаційному депутату «Державної ради Республіки Крим» загрожує 12 років ув'язнення за колаборацію та визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя, повідомляє Укрінформ.

"Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт щодо окупаційного депутата «Державної Ради Республіки Крим». Його дії кваліфіковано як колабораційна діяльність та виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 6 ст 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Санкція передбачає до 12 років позбавлення волі", - заявили у прокуратурі.

Зазначається, що після окупації півострова у 2014 році обвинувачений був обраний депутатом окупаційної «Державної Ради Республіки Крим», а з 2021 року обіймав посаду «заступника голови Комітету з народнох дипломатії та міжнаціональних відносин». 

За даними прокуратури, у 2022 році «депутат» неодноразово виступав у програмах місцевих пропагандистських телеканалів, де публічно підтримував війну проти України, а аткож позитивно характеризував політику уряду РФ щодо Криму, дії представників окупаційної адміністрації, створюючи у суспільстві хибне сприйняття їх «легітимності».

Крім того, обвинувачений запевняв аудиторію в єдності етнічних спільнот Криму та Росії, необхідності встановлення «історичної справедливості», наголошуючи на «належності РФ» окупованих південно-східних територій України.

Читайте також: Ексдепутата парламенту Криму засудили до 14 років за держзраду

У прямих ефірах обвинувачений заперечував російську агресію, представляючи її як «вимушені заходи», та виправдовував дії ворога під виглядом «піклування про мирних жителів» та «порятунку українського народу», наголосили у прокуратурі. 

За її інформацією, у своїх виступах «депутат» заявляв про особисту участь у заходах «загальноросійського значення» на території півострова, спрямованих на посилення традицій та культури держави-агресора, а також «виховання готовності стати на захист своєї Вітчизни».

Як повідомляв Укрінформ, колишнього депутата кримського парламенту за державну зраду засуджено до 14 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-