Духовне управління мусульман Криму виконує пропагандистські функції - Ташева

Духовне управління мусульман Криму виконує пропагандистські функції - Ташева

Укрінформ
Підконтрольне РФ Духовне управління мусульман Криму виконує на окупованому півострові і пропагандистські функції.

Про це заявила постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева на пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Ташева підкреслила, що шляхом тиску і залякувань ДУМК фактично повністю стало підконтрольним РФ, а муфтій Еміралі Аблаєв перейшов на бік окупантів.

“Це Духовне управління виконує пропагандистські функції, і особливо активно ми це фіксуємо після початку повномасштабного вторгнення. Муфтій Еміралі Аблаєв сказав, що до нелояльного Кремлю муфтіяту не належать 10 мечетей. Мовляв, вирішуватимуть це питання за допомогою правоохоронних структур — фактично тиснутимуть на релігійні громади в мечетях, намагатимуться, щоб вони не діяли”, - сказала посадовиця.

За її словами, ДУМК намагається монополізувати вплив на кримських татар, наприклад, закликає довіряти лише “перевіреним інформаційним заявам” муфтія, звертатися до ДУМК з усіх питань.

Водночас будь-що, що не підконтрольне окупаційній адміністрації в Криму, або під забороною, або переслідується.

“Для початку окупаційна адміністрація використовувала формальні причини — змусила всі релігійні організації в Криму перереєструватися. Станом на січень 2014 року діяло 2220 релігійних організацій. Із них 1546 були зареєстровані після того, як пройшли процедуру реєстрації згідно з російським законодавством. На січень 2024 року навіть ця кількість зменшилася - зараз це 932 релігійні організації. Зрозуміло, що це зумовлено аспектами російського законодавства - воно інше, репресивне, бере під контроль релігійні організації. І це - безпосередній тиск на ієрархів і релігійні громади”, - зауважила постпред Президента.

Читайте також: В окупованому Криму кожна громада ПЦУ зазнала переслідувань - прокурор

Як повідомляв Укрінформ, Україна передала до Міжнародного кримінального суду докази скоєння злочинів проти релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-