Суд у Росії відмовився змінити вироки фігурантам «другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір»

Суд у Росії відмовився змінити вироки фігурантам «другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір»

Укрінформ
Апеляційний військовий суд у підмосковній Власисі (РФ) відмовився змінити вироки кримським активістам з "другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір", засудженим до 13-14 років ув'язнення.

Про це повідомляє у Фейсбуці ГО "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Апеляційний військовий суд у Власисі не змінив вирок п'ятьом активістам «другої Сімферопольської групи», засудженим у справі Хізб ут-Тахрір", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Яшар Муєдінов будуть етаповані спочатку у в'язниці, а потім у колонії суворого режиму на території РФ. 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд засудив їх до 13 та 14 років позбавлення волі.

Юрист Ліля Гемеджі наголосила, що і в суді першої інстанції, і в апеляційному сторона захисту намагалася довести необґрунтованість пред'явленого активістам звинувачення. Свідки у справі, які виступали під псевдонімами, насправді не були знайомі з підсудними, а фонографічні та лінгворелігієзнавчі експертизи були «неспроможними», підкреслила Гемеджі.

Читайте також: Політв'язню з Криму Зекір'яєву відмовляють у побаченнях з родиною

Утім, суд до аргументів захисту не дослухався.

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року у Криму у мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферополя одночасно пройшли наймасовіші обшуки у будинках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів розділили кримінальну справу щодо 25 учасників на п'ять п'ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд (РФ) визнав кримськотатарських активістів винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 4 роки строку політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще 1 рік будуть обмежені у свободі пересування.

Підсудні винними себе не визнали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-