Великий бізнес маскує свою діяльність у Криму - прокурор АРК

Великий бізнес маскує свою діяльність у Криму - прокурор АРК

Укрінформ
Великий бізнес маскує свою діяльність у тимчасово окупованому Криму, тому справи про його незаконну діяльність складні.

Про це в ефірі Громадського радіо розповів керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний, передає Укрінформ.

«Справи про незаконну діяльність великого бізнесу у тимчасово окупованому Криму доволі складні, оскільки цей бізнес вміє «маскуватися», - сказав він.

Поночовний наголосив, що виявлення «сірого» бізнесу, який працює у Криму, до повномасштабного вторгнення було ускладнене тим, що КК України не містив статей про відповідальність за ведення бізнесу на тимчасово окупованому півострові. Крім того, діяли домовленості про вільну торгівлю.

«Звісно, той український бізнес, який працював у Криму, мав реєструватися в РФ і вже працювати як російський… Якщо говорити про великий (український - ред.) бізнес, то такого ми не виявляли, натомість виявляли більш дрібний бізнес», - зазначив керівник прокуратури АРК.

Читайте також: Окупанти хочуть видавати громадянство кримчанам, які народилися на півострові до анексії - ЗМІ

За його словами, розслідування таких кримінальних справ складне, оскільки великий бізнес має та використовує великі ресурси, щоб маскувати свою діяльність.

Поночовний навів приклад, що коли розслідували кримінальне провадження щодо роботи у Криму мережі відомих французьких супермаркетів було важко отримати доступ до їхньої юридичної документації. «Українське представництво пояснює, що це «якийсь російський бізнес використовує нашу торгову марку, а ми там бізнес не ведемо». Це ж саме стосувалося канадських кінотеатрів або німецьких автовиробників», - додав він.

Користуючись тим, що українські слідчі та прокурори не мають можливості дістатися до фігурантів злочину, «недобросовісний бізнес прикривається такими відмовками», зазначив прокурор Криму.

«Тому це дійсно доволі важко доводити, але іноді нам це вдається, у нас є відповідні кримінальні провадження», - додав він.

Читайте також: У Криму поширили російські банкноти з проукраїнськими гаслами

За словами Поночовного, прокуратура АРК має провадження щодо компаній, які видобувають корисні копалини у Криму, є доведені факти участі іноземних компаній у будівництві незаконного мосту через Керченську протоку. «Наші матеріали були використані для притягнення до відповідальності в одній з європейських країн власників цих компаній. Однак ще раз підкреслю, що така категорія справ у доведенні досить і досить складна», - наголосив прокурор Криму.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2023 року підприємцю з Криму заочно засудили до 3,5 років за постачання техніки для загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-