У Криму після деокупації потрібно буде видати 200 тисяч українських документів про освіту - експерт

У Криму після деокупації потрібно буде видати 200 тисяч українських документів про освіту - експерт

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму з 2014 року випускники шкіл не отримали майже 200 тисяч українських документів про загальну та базову освіту, і їх потрібно буде видавати після деокупації півострова.

На цьому наголосила керівник напрямку національної адвокації в сфері освіти Центру громадянської просвіти «Альменда», експерт робочої групи “Гуманітарна політика” експертної мережі Кримської платформи Валентина Потапова на презентації в Укрінформі звіту та рекомендацій щодо гуманітарної політики у Криму та Севастополі.

"Кількість документів, які не отримали мешканці Криму за ці 9 років, становить близько 200 тисяч. Серед них 100 тисяч випускників (без документів щодо) повної загальної середньої освіти, стільки ж випускників не мають документів щодо базової середньої освіти, їх потрібно буде видавати", - сказала вона.

За словами Потапової, загальна вага цих документів сягала б 5 тонн, а їх видача може тривати 90 років.

Читайте також: З 2014 року у Криму кількість релігійних громад скоротилася удвічі - експерт

"Якщо просто завезти папір для цих документів, то їх вага може бути 5 тонн. Скільки потрібно часу щоб роздати і поставити підпис - це майже 10 тисяч годин. Яка кількість фахівців для цього потрібна, щоб просто роздавати документи? А коли ми кажемо, що їм потрібно ще скласти іспити, то ми розуміємо, що ми 90 років будемо видавати ці документи", - підкреслила експерт.

Вона додала, що експерти громадського сектору готові співпрацювати з органами влади України на етапі підготовки законодавчих документів щодо роботи на деокупованих територіях в освітній сфері.

Робота над експертним звітом "Формування комплексного бачення та рекомендацій органам державної влади України щодо подолання наслідків окупації та викликів у процесі реінтеграції ТОТ АР Крим та м. Севастополя у 4 сферах: інформаційній, освітньо-науковій, культурній, релігійній" тривала 4 місяці, до неї було залучено 60 експертів.

Як повідомлялося, для українізації освіти у Криму планують впровадити перехідний період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-