Серед колаборантів у Криму є представники кримськотатарського народу - Ташева

Серед колаборантів у Криму є представники кримськотатарського народу - Ташева

Відео
Укрінформ
Серед колаборантів у тимчасово окупованому Криму є представники кримськотатарського народу, але їх відсоток невеликий.

Про це заявила постійний представник Президента в Криму Таміла Ташева під час відеопрограми Укрінформу "Лещенко запитує".

"Серед колаборантів у Криму є і представники кримськотатарського народу, але їх відсоток невеликий. Ми будемо притягувати до відповідальності всіх, хто вчиняв воєнні злочини проти людяності, хто зрадив присязі – військових, прокурорів, слідчих, суддів незалежно від національності", - сказала вона.

Ташева нагадала, що серед колаборантів у Криму були колишні керівники Меджлісу кримськотатарського народу - Ремзі Ільясов, який став у Криму «віцеспікером» у 2014 році та Заур Смірнов, який потім "представляв" інтереси кримськотатарського народу на стороні загарбників. "Їх російська влада використала та викинула. Вони зараз перебувають у Криму, але вже не при "владі", - зазначила посадовець.

Постійний представник Президента в Криму розповіла, що кримські татари історично не сприймають зрадників. Вони з ними не вітаються. Зрадників кримські татари не пускають на церемонію поховання та весілля. "Коли хтось із них приходив на весілля, то інші гості вставали з-за столів і демонстративно залишали приміщення. Поки ця людина не пішла, ніхто за стіл не повертався", - розповіла вона.

Читайте також: За держзраду судитимуть ексдиректорку Кримського інституту судових експертиз

"Я як представниця кримськотатарського народу ніколи не розрізняла колаборантів за національністю. Але всі, хто зрадив нашій державі, будуть покарані", - наголосила Ташева.

При цьому вона підкреслила, що це не означає, що всіх, хто живе на півострові, будуть переслідувати. 

"Там не всі є колаборантами. Навіть якщо люди взяли російський паспорт, ми їх сприймаємо як наших громадян, які змушені були це зробити для виживання на окупованій території", - підсумувала посадовець.

Ташева ще раз наголосила, що українська влада може притягнути до відповідальності близько 10 тисяч колаборантів, які співпрацювали із загарбниками під час окупації Криму.

"Від кількох тисяч людей до десятка тисяч точно понесуть кримінальну відповідальність за колаборацію у Криму. Зараз точну кількість сказати неможливо, потрібно кожний випадок розглядати окремо", - додала вона.

Ташева уточнила, що серед зрадників тисячі осіб, які були суддями, прокурорами, слідчими в правоохоронних органах загарбників. По більшості з них прокуратурою Криму вже відкриті кримінальні справи. У справах деяких із них уже винесені вироки, серед них є судді-зрадники, які залишилися в Криму і виносять неправомірні рішення, наприклад щодо політв'язнів, незаконної націоналізації майна тощо.

Читайте також: В Україні судитимуть двох учасників незаконного збройного угруповання «Самооборона Криму»

Постійний представник Президента в Криму повідомила, що на сьогодні українська сторона працює над санкційними списками зрадників по суддях, пропагандистах, релігійних діячах, тих, хто був причетний до незаконного будівництва Керченського мосту та реконструкції після знищення його певних ділянок, по РЖД, які запустили потяги на територію Криму через Керченський міст. "Ми готуємо санкційні списки. Це координує Мінекономіки. Робота триває, ми чекаємо наступних рішень від РНБО", - сказала Ташева.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Україна не буде переслідувати жителів ТОТ за факт отримання російського паспорта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-