Туреччина підтримує право кримських татар жити на історичній батьківщині - радник президента

Туреччина підтримує право кримських татар жити на історичній батьківщині - радник президента

Укрінформ
Туреччина виступає за дотримання територіальної цілісності й суверенітету України, включно з Кримом, який є історичною батьківщиною для кримських татар, які зараз зазнають утисків від російського окупаційного режиму.

Про це йшлося на зустрічі «Права людини та кримські татари в окупованій частині України», яка відбулася в Анкарі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Туреччина вимагає дотримання територіальної цілісності й суверенітету України, включно з Кримом, також для того, щоб кримські татари жили в мирі на своїй історичній батьківщині – в Криму. Ми порушуємо це питання на кожній зустрічі, на кожному майданчику, не лише в ООН. Президент Турецької Республіки висловлює це, коли зустрічається з президентом Росії. На цьому наголошує міністр закордонних справ. Бо ми підтримуємо цю справедливу справу України”, - сказав головний радник президента Туреччини Ялчин Топчу.

За його словами, Туреччина й надалі підтримуватиме Україну, відстоюватиме право кримських татар жити на їхніх історичних територіях.

“Через 2,5 місяця буде 10 років як Росія окупувала Крим. Кримські татари за роки окупації докладали всіх можливих зусиль, враховуючи їхні обмежені можливості, для захисту власної національної та людської гідності, реагували на беззаконня загарбників… Кримські татари, як корінний народ Криму, зазнали в Криму найбільшого гноблення», - сказав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, за довоєнним переписом населення, частка кримських татар становила 10% населення півострова, тоді як 75% утисків було направлено на кримських татар.

Читайте також: Туреччина й надалі підтримуватиме Україну та кримських татар

«Є десятки людей, яких викрали і вбили, сотні людей, яких кинули до в'язниць, і там досі тривають тортури… Окупаційний режим Путіна чинить навіть більші беззаконня, аніж це було за Сталіна», - сказав Джемілєв.

Він нагадав про те, що першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла позбавили волі на 17 років за виступ на Кримській платформі.

«Кримськотатарський національний рух за часів СРСР набув популярності як національний рух, але в світі водночас він здобув популярність, репутацію та повагу як правозахисний рух… Кримські татари завжди діяли згідно з принципами міжнародного права, справедливості та прав людини, ніколи не беручи за основу етнічні та релігійні підходи. Після розпаду Радянського Союзу це був рух за повернення на батьківщину… і надалі, після 1991 року, ми терпляче продовжували боротьбу проти порушення прав людини», - сказав голова Головного центру товариств кримськотатарської діаспори Мюкремін Шахін.

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар сказав про те, що прикладами порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях є незаконні ув'язнення, вбивства і тортури, незаконні затримання активістів та звичайних громадян.

“Сьогодні, під час війни, Росія атакує цивільні об'єкти, затримує цивільних на окупованих територіях. Особливо утисків зазнають кримські татари, які в себе вдома змушені терпіти знущання російського окупанта. Ще з 2014 року відчувається обмеження прав на висвітлення будь-якої своєї думки, зібрання, вільне сповідування ісламу… З 2014 року зафіксовано більше 5 тисяч таких порушень прав людини, але насправді їхня кількість значно більша”, - сказав Боднар.

Дипломат нагадав про те, що Росія незаконно мобілізує кримських татар до лав ЗС РФ, примушує до участі в незаконних виборах, тоді як в російському полоні перебувають тисячі цивільних громадян України та військовослужбовців ЗС України, створюючи ілюзію легітимності своїй дії через пропаганду.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав у онлайн-виступі на цій зустрічі про те, що на території тимчасово окупованого Криму найбільше зазнають переслідувань, репресій представники корінного народу - кримські татари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-