В Україні презентували Нацкорпус кримськотатарської мови

В Україні презентували Нацкорпус кримськотатарської мови

Укрінформ
В Україні презентували Національний корпус кримськотатарської мови.

Про це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зауважили у відомстві, за оцінками дослідників, рідною мовою на сьогодні володіють лише 20-25% кримських татар, які проживають на території України. Для якісної зміни цієї ситуації необхідні системні рішення, одним із яких і є лінгвістичний корпус.

«Корпус є комплексним інструментом дослідження мови, а також фундаментом для впровадження кримськотатарської в операційних системах, онлайн-перекладачах, програмах перевірки правопису. Це практичний інструмент для лінгвістів, студентів, а також розробників, які створюватимуть системи та проєкти з використанням кримськотатарської мови», – пояснили в Мінреінтеграції.

Читайте також: В Україні планують запровадити відзнаку за особливий внесок у розвиток кримськотатарської мови

У межах створення Нацкорпусу кримськотатарської мови проаналізовані понад 900 матеріалів, зокрема художня й наукова література, періодичні видання.

Робота тривала рік й об’єднала близько 30 учасників у різних куточках України та світу.

Проєкт реалізований громадською організацією QIRI'M Young за підтримки програми EGAP, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Мінреінтеграції та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Як повідомляв Укрінформ, створення Національного корпусу кримськотатарської мови Мінреінтеграції ініціювало у жовтні минулого року. Мета проєкту – зробити кримськотатарську широковживаною та забезпечити її дослідження і сталий розвиток.

Робота над створенням корпусу стартувала в січні поточного року.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-