В Україні планують запровадити відзнаку за особливий внесок у розвиток кримськотатарської мови

В Україні планують запровадити відзнаку за особливий внесок у розвиток кримськотатарської мови

Укрінформ
В Україні планується започаткувати державну відзнаку за особливий внесок у забезпечення розвитку та популяризацію кримськотатарської мови.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, передає Укрінформ.

«Відзнака є одним з етапів плану реалізації Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки. Адже кримськотатарська віднесена міжнародною організацією ЮНЕСКО до переліку мов, що потребують захисту», – зазначили в Мінреінтеграції.

Розроблення нормативно-правового акта щодо започаткування згаданої відзнаки обговорене на черговому засіданні Національної комісії з питань кримськотатарської мови.

Нагорода покликана заохочувати громадян популяризувати кримськотатарську мову серед молоді, підвищувати її престиж. Таким чином держава відзначатиме зусилля вчених і представників громадського сектору, які активно долучаються до розвитку мови одного з корінних народів України.

Читайте також: Ветерани і люди з інвалідністю можуть безкоштовно здобути 95 професій - Мінреінтеграції

Учасники засідання оголосили про підготовку конкурсів, де буде обраний найкращий малюнок-ескіз державної відзнаки. Організація та проведення конкурсу доручені Державній службі з етнополітики та свободи совісті.

Пропозиція про започаткування відзнаки в майбутньому буде передана на підпис Президента Володимира Зеленського, адже відповідне рішення затверджується указом глави держави.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого минулого року Кабінет міністрів України ухвалив Стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, серед ключових завдань якої – створення умов відновлення у традиційному вжитку кримськотатарської мови та підвищення її престижу як засобу комунікації.

У стратегічній перспективі заплановане виключення кримськотатарської з переліку мов, які, згідно з відповідною класифікацією ЮНЕСКО, перебувають під критичною загрозою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-