У Празі стартує другий парламентський саміт Кримської платформи

У Празі стартує другий парламентський саміт Кримської платформи

Укрінформ
Другий парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи проходитиме у вівторок в Празі на запрошення голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та спікера Палати представників Чеської Республіки Маркети Пекарової Адамової.

Про це повідомляє Укрінформ.

Мета платформи – підтвердити міжнародну підтримку України та привернути увагу світової спільноти до ситуації на Кримському півострові, який був анексований Росією в порушення міжнародного права у 2014 році.

Саміт відкриють голови обох палат чеського парламенту - Палати представників і Сенату, - а також Голова Верховної Ради України, після чого Президент України Зеленський звернеться до асамблеї з відеозверненням.

З делегатами також зустрінуться президент Чехії Петр Павел і прем'єр-міністр Петр Фіала.

«Неможливо намагатися окупувати територію агресією», - заявила напередодні саміту спікерка Палати представників Маркета Пекарова Адамова. Вона зазначила, що під час засідання буде ухвалено резолюцію, яка «однозначно засудить російську агресію щодо України та окупацію Криму».

Читайте також: У другому парламентському саміті Кримської платформи візьмуть участь майже 70 делегацій

Участь у саміті, за даними організаторів, беруть високопоставлені представники парламентів понад 40 країн світу, а також міжнародних парламентських асамблей і організацій.

У зв’язку з самітом Кримської платформи також триває збір коштів на допомогу українським дітям, організований Комітетом доброї волі – Фондом Ольги Гавел та під патронатом Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука. Його результати оголошені напередодні саміту Кримської платформи у Празькому Граді.

На полях конференції пройдуть також двосторонні зустрічі голів делегацій.

Міжнародна Кримська платформа була створена влітку 2021 року з ініціативи президента України Володимира Зеленського і має на меті об’єднати та координувати всі існуючі національні та міжнародні зусилля з деокупації Кримського півострова.

Платформа слугує координаційним та консультативним форумом для представників уряду, членів парламентів та провідних експертів і зосереджується на п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, санкції, права людини, безпека та свобода судноплавства та економічні та екологічні наслідки тимчасової окупації Росією Кримського півострова.

Читайте також: Зеленський: Крим - це ключ до продовольчої, а отже і світової соціальної стабільності

Платформа також спрямована на підвищення обізнаності міжнародної спільноти про спробу анексії Криму Росією у 2014 році та її наслідки, включаючи порушення прав людини та утиски в Криму.

Парламентський вимір має на меті підвищити обізнаність світових лідерів і широкої громадськості про незаконну російську окупацію Криму, її негативний вплив на права людини місцевого населення, безпеку в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку і, нарешті, не в останню чергу, на заснованому на правилах світовому порядку.

Перший парламентський саміт пройшов минулого року в хорватському Загребі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-