СБУ заочно повідомила про підозру керівнику ТРК «Крим» за поширення кремлівської пропаганди

СБУ заочно повідомила про підозру керівнику ТРК «Крим» за поширення кремлівської пропаганди

Укрінформ
Служба безпеки України зібрала доказову базу та повідомила про підозру підсанкційному колаборанту Вадиму Первих – керівнику телерадіокомпанії "Крим", яку росіяни створили на тимчасово окупованому півострові.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

Після повномасштабного вторгнення Росії ТРК функціонує як єдина медійна платформа для поширення кремлівської пропаганди в тимчасово захопленій частині півдня України. До структури входять 16 російських інформресурсів. Серед них – телеканали "Перший кримський" та "Крим 24".

Під керівництвом Первих вони стали головними рупорами Кремля в регіоні, а також медіатрибунами для гауляйтерів Сергія Аксьонова і Володимира Сальдо.

Також у студіях ТРК монтували фейкові репортажі з передової і постановочні сюжети на підтримку фейкових плебісцитів 2022 і 2023 років.

Читайте також: Блогеру, який «зливав» спецслужбам РФ інформацію про Миколаїв, оголосили підозру в держзраді

Первих неодноразово публічно виступав за продовження війни проти України та закликав жителів тимчасово захоплених територій приєднуватись до російського війська.

Такі звернення він оприлюднював як в ефірах підконтрольних телеканалів, так і на власних сторінках у заборонених соцмережах.

За даними слідства, Первих добровільно пішов на співпрацю з агресором одразу після захоплення українського півострова у 2014 році. За це його з початку призначили головним редактором російського телеканалу "Перший кримський".

Згодом колаборант став так званим заступником міністра інформації і зв’язку адміністрації РФ у Криму, а в квітні 2020 року очолив ТРК "Крим".

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинної діяльності Первих проти державної безпеки України.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Читайте також: Загарбники перетворили університет у Бердянську на центр російської пропаганди

Оскільки фігурант перебуває на тимчасово захопленій території на півдні України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні СБУ заочно оголосила підозру очільнику проросійського медіахолдингу на тимчасово захопленій території Донецької області Роману Беседіну, який закликав до масових вбивств українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-