Негайної меддопомоги потребують щонайменше 30 кримських політвʼязнів - омбудсмен

Негайної меддопомоги потребують щонайменше 30 кримських політвʼязнів - омбудсмен

Укрінформ
Негайної медичної допомоги потребують щонайменше 30 зі 186 кримських політвʼязнів.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Зі 186 кримських політвʼязнів щонайменше 30 осіб потребують негайної меддопомоги, серед них - 25 кримських татар”, - наголосив омбудсмен.

Зокрема, за його словами, РФ ігнорує серйозні проблеми зі здоров’ям Азамата Еюпова.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

“Упродовж майже півтора року увʼязнення Азамат Еюпов не отримує кваліфікованої медичної допомоги. Ще в липні минулого року адвокату вдалося добитися обстеження в приватному медзакладі за кошти родичів. Тоді незалежні лікарі повідомили, що Азамат потребує термінової госпіталізації. Однак окупанти ці вимоги проігнорували”, - зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що ненадання належної меддопомоги українським громадянам, яких РФ незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер і відповідно до Женевської конвенції прирівнюється до катувань.

Світова спільнота має рішуче реагувати на кричущі порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права та вимагати негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених українців, заявив уповноважений.

Читайте також: Кримського політв’язня тричі відправляли до ШІЗО за «порушення» у колонії - правозахисники

Як повідомлялося, Азамата Еюпова затримали в Білогірську 17 лютого 2021 року. Його звинуватили в організації терористичної діяльності та в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрир”, визнаної в Росії терористичною.

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону не взяв до уваги важкий стан здоров'я підсудного і в липні 2022 року засудив Еюпова до 17 років ув'язнення.

11 вересня стало відомо, що Еюпова, який переніс у СІЗО 4 ішемічні інсульти, етапували до в'язниці в Челябінській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-