Політв’язня Кремля Амета Сулейманова етапують до в'язниці «Владимирский централ»

Політв’язня Кремля Амета Сулейманова етапують до в'язниці «Владимирский централ»

Укрінформ
Незаконно засудженого у Росії громадянського журналіста Амета Сулейманова, якому рекомендована заміна серцевого клапана, етапують з тимчасово окупованого Криму до в’язниці “Т-2 Владимирский централ” у російському місті Владимир, і дорога може тривати місяць.

Як передає Укрінформ, про це виданню ZMINA повідомили дружина бранця Кремля Лілія та його адвокат Ліля Гемеджи.

Громадянського журналіста етапували на територію Росії 27 серпня навіть попри те, що розгляд клопотання з боку захисту про звільнення його від відбування покарання через важке захворювання ще не завершений. Наступне засідання суду має відбутися лише 27 вересня.

За словами адвоката, тюрма, до якої етапують Сулейманова, має дуже погану репутацію. Там вже перебувають кримські татари, обвинувачувані у РФ саме в політично вмотивованих справах.

Сулейманова понад чотири місяці утримували у Сімферополі, в СІЗО №1 і №2. Коли його переводили з однієї установи до іншої, то забрали все необхідне: тонометр, ліки, пульсоксиметр, особисті речі й нічого не повернули, уточнила Гемеджи.

Не відомо, як політв’язень перенесе етапування. За словами Гемеджи, спочатку ув’язнених доправляють до Керчі, до колонії, потім до Краснодара. Дорога - понад 500 кілометрів, весь час люди вимушені сидіти в машині в зачиненому відсіку 80х80 см без вентиляції. Речі мають тримати на колінах або навіть ставити на голову, бо більше немає куди.

За цей час є лише 15 хвилин у Керчі сходити до туалету, розім’яти ноги немає коли. У Сулейманова - гонартроз всіх кінцівок, причому ніг - уже другого ступеню, тож висидіти весь цей час йому дуже важко.

Після Краснодара ув’язнених везуть до Владимира.

“Можуть доїхати до якогось міста, там побути два-три дні в СІЗО, на транзитно-пересилочному пункті, потім ще кудись доїхати. Тобто дорога може тривати місяць”, - зазначила адвокат.

Вона нагадала, що зверталася до Комітету проти тортур ООН зі справою Сулейманова, надала всі медичні документи. Скарга досі на розгляді, але на адресу уряду РФ вже відправили листа. У ньому наголошувалося, що чоловік потребує оперативного втручання, і до того часу, як йому зроблять операцію й він пройде реабілітацію, етапувати його не можна. Цього листа росіяни проігнорували.

Як повідомлялося, 38-річний кримський татарин Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, їх навіть доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

Читайте також: Етапування політвязня Кремля Сулейманова до колонії розцінюється як катування - Лубінець

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжує погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для загарбників.

Фото: Ліля Люманова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-