Малюк уперше детально розповів, як СБУ двічі підривала Кримський міст

Малюк уперше детально розповів, як СБУ двічі підривала Кримський міст

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України під час першої спецоперації з підриву моста через Керченську протоку у жовтні 2022 року використала вантажівку з 21 т вибухівки, яка була загорнута у плівку такої товщини, щоб сканери у пунктах пропуску її не помітили.

Про це голова СБУ Василь Малюк розповів в інтерв’ю журналу NV, повідомили Укрінформу у СБУ.

«Це було непередаване відчуття. Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всередині була величезною», — зазначив Малюк, який особисто розробляв та контролював проведення спецоперації.

За словами керівника спецслужби, аби непомітно довезти 21 тонну у тротиловому еквіваленті до моста, співробітники СБУ обмотали вибухівку пакувальною плівкою, рулони якої і мала офіційно перевозити вантажівка.

У Службі безпеки оприлюднили унікальні фото підготовки до підриву Кримського моста.

Окрім того, за словами Малюка, СБУ «обійшла» спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати.

«Ми сім кіл пекла пройшли, використали "в темну" стільки росіян!» - каже голова СБУ.

Він зазначив, що в організації другої атаки на Кримський міст в липні 2023 року велику роль відіграв офіцер з позивним «Хантер». Він доклав багато зусиль для створення морських дронів, які й підірвали один із символів путінського режиму. Кількість вибухівки на дронах довели до 850 кг гексогену. Також модернізували систему управління безпілотниками, отримавши якісно новий зразок надводного «месника». Дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе зроблені з унікального матеріалу, непомітного для ворожих РЛС. Їхня конструкція передбачала три види управління і самознищення в разі необхідності.

Читайте також: Малюк: Дрони, які пошкодили Кримський міст у липні, - це розробка СБУ

Голова СБУ наголосив, що Кримський міст є законною метою для України, і Женевські конвенції, які регламентують правила ведення воєн, не містять заборони атакувати подібні об’єкти.

Як повідомлялося, на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року, коли внаслідок вибуху зазнало пошкоджень залізничне полотно мосту й зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-