Реінтегрувати Крим буде складно, якщо почати лише після деокупації - прокурор

Реінтегрувати Крим буде складно, якщо почати лише після деокупації - прокурор

Укрінформ
Реінтегрувати Крим буде складно, якщо почати це робити лише після деокупації півострова.

Про це під час Міжнародного форуму експертної мережі "Кримської платформи" “Бачення майбутнього: експертний погляд” сказав керівник прокуратури АРК та м.Севастополь Ігор Поночовний, передає кореспондент Укрінформу.

«Повинна бути ухвалена нормативна база, і повернувшись до Криму маємо її застосовувати. Росія за роки окупації настільки інтегрувалась у всі процеси життєдіяльності в Криму, що реінтегрувати півострів буде складно, якщо ми почнемо це робити лише після деокупації. Наше завдання зараз – не дати забути, що збройний конфлікт триває із 26 лютого 2014-го року. Скоєні у Криму злочини мають стати практикою для кримінальної юстиції, яка зможе успішно реалізовуватись для розслідування злочинів, які вчиняються після 24 лютого», - сказав Поночовний.

Він зауважив, що з початку окупації півострова розслідуються і документуються злочини проти основ національної безпеки, воєнні злочини, порушення прав і свобод людини і громадянина в Криму. Так, до суду скеровано близько 400 обвинувальних актів щодо основ національної безпеки, більше 20 – щодо воєнних злочинців за порушення законів і звичаїв війни.

Читайте також: Третій Міжнародний саміт Кримської платформи відбудеться у Києві 23 серпня

За словами Поночовного, після повномасштабного вторгнення є прогрес щодо розгляду таких обвинувальних актів у судах.

«Вже немає необхідності пояснювати, що зрадники-судді, правоохоронці, депутати – держзрадники. Судді (на підконтрольній Україні території - ред.) перестали побоюватися, що після зміни влади їх будуть переслідувати за те, що вони переслідували держзрадників у Криму. Здебільшого від цієї практики судді відійшли, про що свідчить статистика, що з 28 вироків за держзраду 23 ми отримали саме в 22-23 роках. П'ять вироків за порушення законів і звичаїв війни ухвалені також після повномасштабного вторгнення», - додав прокурор.

Читайте також: Залужний про деокупацію Криму: Коли з’явиться можливість, мене ніхто не зупинить

Як повідомлялося, у Києві проходить Міжнародний форум Експертної мережі Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд». Спікерами та учасниками форуму є провідні експерти з-понад 20-и країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-