Росія не може оскаржити рішення щодо повернення «скіфського золота» Україні – Мін’юст

Росія не може оскаржити рішення щодо повернення «скіфського золота» Україні – Мін’юст

Ексклюзив
Укрінформ
РФ не може оскаржити рішення Верховного суду Нідерландів у справі скіфського золота.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра відповідаючи на питання чи може РФ оскаржити рішення Верховного суду Нідерландів.

“За даними юридичного радника України ні. Верховний суд – це найвищий орган оскарження у Королівстві Нідерланди”, - сказала Мудра.

Читайте також: «Рамштайн» та скіфське золото: Зеленський поговорив з прем'єром Нідерландів

Вона також розповіла, що найскладнішим у цьому багаторічному процесі був етап апеляції.

“Найскладнішим, мабуть, був етап апеляції. Нагадаю, що у грудні 2016 Україна виграла справу у першій інстанції, суд застосував норми Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року (далі – Конвенція ЮНЕСКО). Проте у другій інстанції із самого початку все як то кажуть не задалося.

Так, первісним складом апеляційного суду 16.07.2019 було ухвалено негативне проміжне рішення, відповідно до якого положення Конвенції ЮНЕСКО не підлягали застосуванню. Водночас юридичному раднику України стало відомо про існування обставин, що можуть свідчити про упередженість у розгляді справи голови колегії суддів пана Ораньє, оскільки протягом декількох років останній здійснював юридичний супровід російської компанії “Промнєфтьстрой” у справі проти ВАТ “НК “ЮКОС””, тому фактично захищав інтереси Російської Федерації, зацікавленої у вирішенні справи на користь “Промнєфтьстрой”. Крім того, представництво інтересів “Промнєфтьстрой” пан Ораньє здійснював у тісній співпраці з юридичними радниками Кримських музеїв”, - поділилася Мудра.

Читайте також: Україна проведе перемовини з нідерландським музеєм щодо механізмів повернення «скіфського золота»

За її словами, з огляду на зазначене, Україна подала прохання до судді Ораньє щодо здійснення ним самовідводу, він відмовився.

Тоді Україна заявила відвід цьому судді, який був розглянутий і у задоволенні якого було відмовлено.

Отже, Україна двічі не мала успіху у відводі, але знайшла процесуальні можливості і аргументацію, щоб спробувати ще раз. І зусилля України призвели до позитивного результату, коли рішенням Апеляційного суду міста Амстердам від 28.10.2020 її третє клопотання було задоволено, відведено суддю Ораньє та призначено нового суддю – пана Джерарда Левіна.

Читайте також: Чекаємо на повернення «скіфського золота» в Україну - ОП щодо рішення суду Нідерландів

Наступною проміжною процесуальною перемогою України стало призначення та проведення 22.04.2021 усних слухань по справі, хоча протилежна сторона заперечувала проти цього.

“Довгоочікуване і так важко виборюване рішення було винесене 26 жовтня 2021 року. Тоді всі присутні у залі судового засідання, і особливо представники України, слухали вступну і особливо резолютивну частину рішення (у послідовному перекладі з нідерландської на англійську) майже не дихаючи від хвилювання”, - зазначила Мудра.

У відповідь на рішення Верховного суду Нідерландів РФ вже анонсувала, що відповість на рішення Суду в Нідерландах.

Читайте також: Справа «скіфського золота»: нідерландські адвокати були впевнені у перемозі України

Україна своєю чергою готова до будь-чого.

“Щодо “відповіді росії”, Україна вже бачила Бучу, Ірпінь, катівні, підвали, тисячі трупів, чула крики людей під завалами багатоповерхівок, які поступово вщухали, бачила і відчула на собі підрив ГЕС, повінь, наша розвідка постійно викриває намагання і підготовку РФ до того, щоб влаштувати черговий теракт чи катастрофу і “перевести вину” на нас, Україна і світ почули вже дуже багато погроз і неправди на кшталт “іхтамнєт”. Ми готові до будь-чого”, - сказала Мудра.

Як повідомляв Укрінформ, Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення у справі про приналежність “скіфського золота”.

Читайте також: Повернення «скіфського золота»: Верховний суд Нідерландів став на бік України

Суд повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Після багатьох років судових баталій Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”.

Варто зазначити, що над поверненням експонатів додому з 2014 року працювали команди Мін'юсту, Мінкульту, МЗС, адвокатів нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та українського адвокатського об’єднання “Сергій Козьяков та Партнери”.

Читайте також: Скіфське золото: Україна задоволена висновком генерального радника Верховного суду Нідерландів

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції “скіфського золота” Україні.

“Скіфське золото” мають повернути Україні. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

Юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова Росією, 2013 року, цінну колекцію було вивезено з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 млн євро, зберігалася у музеї Алларда Пірсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-