Судилище над українськими полоненими моряками у Криму: підозру отримав колишній правоохоронець

Судилище над українськими полоненими моряками у Криму: підозру отримав колишній правоохоронець

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань заочно повідомили про підозру колишньому правоохоронцю, який після окупації Криму залишився на півострові та вступив на службу до ФСБ Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

«Під час захоплення росіянами Кримського півострова у 2014 році зрадник проігнорував всі вказівки свого керівництва, вирішивши перейти на бік ворога. Загарбники призначили його слідчим управління ФСБ РФ по Криму та Севастополю», - ідеться в повідомленні.

Серед іншого, зловмисник переслідував кримськотатарських активістів. У кримінальних провадженнях, які він ініціював, місцеві суди визнавали кримськотатарські релігійні організації терористичними, а їхніх лідерів затримували та тримали в нелюдських умовах.

У 2018 році зловмисник влаштував судилище над українськими моряками, які потрапили в російський полон у районі Керченської протоки під час переходу з Чорного до Азовського моря.

На суді він клопотав про тримання під вартою у слідчому ізоляторі всіх затриманих українців, у тому числі поранених.

Читайте також: СБУ оголосила підозру чотирьом колаборантам, серед яких – так звані посадовці «МНС РФ»

Колишньому українському правоохоронцю заочно повідомили про підозру в дезертирстві та державній зраді (ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 408 Кримінального кодексу України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Як повідомлялося, в листопаді 2018 року російські прикордонники обстріляли та захопили три кораблі ВМС України - "Яни Капу", "Бердянськ" та "Нікополь".

Читайте також: В Україні заочно судитимуть двох суддів рф за переслідування моряків у Керченській протоці

Росія обвинуватила 24 громадян України, які перебували на кораблях, у нелегальному перетині кордону організованою групою зі зброєю. Їх заарештували "кримські суди", а потім перевели у СІЗО до Москви.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Росію звільнити українські судна і всіх членів екіпажів.

У вересні того ж року між Україною та Росією у рамках обміну утримуваними особами 24 українці повернулися додому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-