Росіяни викрадають кримчан і «шиють» їм підрив залізниці - Лубінець

Росіяни викрадають кримчан і «шиють» їм підрив залізниці - Лубінець

Укрінформ
Російські загарбники викрадають кримчан у пошуках винних у підриві залізниці у Сімферопольському районі Криму.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив у Телеграмі.

“З початку окупації Криму в лютому 2014 року права громадян України систематично порушуються з боку РФ. Викрадення людей, незаконні переслідування, сфабриковані справи, позбавлення права на справедливий суд – це злочини, за які Росія має понести покарання”, - зазначив Лубінець.

Читайте також: Силовики в Криму змушували зізнатися в підриві залізниці кримського татарина – правозахисники

Так, неподалік селища Кіровське у ніч на 19 травня співробітники російської ДПС затримали 29-річного кримського татарина Мамбета Асан-Уста. Вони нібито повезли чоловіка до відділу МВС РФ, аби скласти адміністративний протокол про відсутність страхування та обіцяли повернути його до машини, яка залишилась на дорозі.

Фото: Кримська солідарність

Водночас, за словами Лубінця, росіяни не зробили цього, а вивели Мамбета через службовий вихід, де на нього чекав мікроавтобус “Фольксваген” та люди у військовій формі й масках. Вони накинулися на чоловіка, зв’язали та силоміць посадили в машину.

За версією викраденого, його відвезли до Сімферополя, де у невідомому приміщенні почали допит з приводу зв’язків чоловіка з Україною та пошкодження залізниці у селі Чистеньке Сімферопольського району. Там вранці 18 травня пролунав вибух, через що кілька вагонів із зерном зійшли з рейок. Окупанти обвинуватили Україну в цьому інциденті.

Люди у військовій формі надалі погрожували розправою кримському татарину, схиляючи його підписати невідомі документи та вимагаючи, щоб він пройшов поліграф.

Як наголосив омбудсмен, "станом на сьогодні 181 особа незаконно утримується в Криму та Росії за політично та/або релігійно мотивованими справами".

Читайте також: На залізничні колії у Криму впав безпілотник – ЗМІ

Відповідно до норм міжнародного права, Росія зобов’язана негайно припинити ці злочини, підкреслив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що кримськотатарській нації загрожує повне знищення, якщо Крим залишиться під російською окупацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-