Росіяни засекретили матеріали справи стосовно незаконно затриманої Леніє Умерової

Росіяни засекретили матеріали справи стосовно незаконно затриманої Леніє Умерової

Укрінформ
Росіяни засекретили матеріали кримінальної справи стосовно незаконно затриманої кримської татарки Леніє Умерової, яку утримують у СІЗО Лефортово.

Про це під час пресконференції в Укрінформі розповів брат Леніє Умерової - Азіз.

"Нам не повідомляють жодних деталей справи, всі матеріали засекречені. З адвоката взяли розписку про нерозголошення. Ми не можемо зв’язатися з нею напряму, зв’язок виключно через адвоката. Всі повідомлення до неї перевіряються спецслужбами, так само перевіряються будь-які повідомлення від Леніє. Фізичний стан у неї більш-менш, однак треба враховувати, що вона перебуває під вартою вже майже пів року. Тому навряд чи можна казати про якийсь задовільний психологічний стан", - розповів Азіз Умеров.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зауважила, що у справі стосовно Леніє Умерової росіяни використовували адмінарешти, аби розпочати кримінальне переслідування.

"Це просто інструмент, щоб затягнути час. Спочатку Леніє тримали три місяці в центрі для іноземців, цього часу виявилося недостатньо, щоб сфабрикувати кримінальну справу. Тому стосовно неї відкрили щонайменше чотири "адмінки". Уявіть, людині в СІЗО інкримінують злісну непокору, це абсурд", - зазначила Скрипник.

Читайте також: Незаконно затриману кримську татарку Умерову перевезли до СІЗО Лефортово

Вона наголосила, що поки Леніє Умерову тримали під адмінарештами, до неї неодноразово, без жодних підстав приходили ФСБшники.

"Вилучали документи, телефон, банківські картки, а потім - просто викрали і вивезли в Москву. Нещодавно вони оприлюднили пропагандистське відео, як Леніє ведуть люди в масках. Зрозуміло, що це відео поширили на замовлення ФСБ, аби формувати образ шпигунів і диверсантів", - наголосила правозахисниця.

Як повідомлялося, Лефортовський суд Москви заарештував Леніє Умерову за звинуваченням у шпигунстві (стаття 276 Кримінального кодексу РФ).

4 грудня 2022 року російські силовики затримали 25-річну Леніє Умерову після перетину грузинсько-російського кордону, коли вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком. Її звинуватили в нібито порушенні правил режимної зони.

Перше фото: Aziz Umerov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-