В Україні та світі проведуть заходи до Дня пам'яті жертв геноциду кримських татар

В Україні та світі проведуть заходи до Дня пам'яті жертв геноциду кримських татар

Укрінформ
В Україні, а також інших країнах світу до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу заплановано низку заходів.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“18 травня в Україні, відповідно до постанови Верховної Ради від 12 листопада 2015 року, встановлено День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Я хочу поінформувати про меморіальні заходи, які проводитимуться в Україні, включаючи окупований Крим, а також в інших країнах світу за участю кримськотатарської та української громад. Зрозуміло, що в умовах повномасштабної війни ми маємо уникати масових заходів, які проводили раніше”, - зауважив Чубаров.

За його словами, Представництво Президента в АРК звернулося до обласних адміністрацій, міських рад, аби цього дня державні прапори України були із жалобними стрічками.

Читайте також: Окупанти перевіряють кожного, хто виїжджає з Криму через міст – Чубаров

Установи та організації в Києві та інших містах України поруч із державним прапором України піднімуть, за словами Чубарова, кримськотатарський національний прапор. “Зокрема, о 9:15 прапор піднімуть біля КНУ ім. Шевченка, бажаючі взяти участь у цьому заході можуть підійти до Червоного корпусу університету”, - зауважив Чубаров.

Щодо тимчасово окупованого Криму, то Меджліс рекомендує своїм співгромадянам проводити заходи біля пам’ятників і пам’ятних знаків, встановлених на знак вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

“Ми дали певні рекомендації, як це зробити, аби забезпечити безпеку учасникам цих заходів і уникнути участі представників окупаційної влади, колаборантів. Також ми рекомендували співвітчизникам до 20 травня підіймати обрамлені жалобною стрічкою кримськотатарські прапори над житловими будинками, на балконах. Ми рекомендуємо кримчанам слідкувати за хвилиною мовчання, яку транслюватимуть українські мовники”, - розповів Чубаров.

Читайте також: Окупанти планують запустити пороми з Криму для вивезення людей і техніки - Чубаров

Низка заходів, за його словами, запланована на материковій частині України. Так, 17 травня о 17:00 пройде духовний захід “Пам’ятаємо, боремося, переможемо”.

“Це – дуа, або ж молебень пам’яті жертв геноциду за участю трьох муфтіїв: голів духовного управління мусульман Криму, Литви і Румунії. Захід транслюватиметься онлайн”, - зауважив голова Меджлісу.

18 травня о 12:00 на залізничному вокзалі в Києві відбудеться меморіальний захід “Пам’ятаємо історію – повертаємо територію”. Його організатори – Офіс омбудсмена, Меджліс кримськотатарського народу, громадські організації “Крим.SOS” і Центр прав людини Zmina.

Читайте також: Загарбники в Криму перекинули військову техніку на оборонні рубежі – Чубаров

Цього ж дня, додав Чубаров, у м. Вишневе на Київщині відбудеться меморіальний захід за участю керівництва КМДА, міського голови Вишневої територіальної громади, представників Меджлісу. Під час заходу, зокрема, транслюватимуть фільм “Хайтарма”.

За словами голови Меджлісу, у Луцьку 18 травня об 11:00 відбудеться церемонія покладання квітів до пам’ятника жертв політичних репресій, о 13:00 пройде захід-реквієм у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

В Одесі до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу заплановані меморіальні заходи в Одеській міській бібліотеці та кінотеатрі “Планета”.

Читайте також: Кабмін за пів року має провести роботу із перейменування топонімів у Криму – Чубаров

У Львові 18 травня в музеї тоталітарних режимів відбудеться урок пам’яті, також у місті заплановано молебень з приводу роковин геноциду. Певні заходи готуються в Миколаєві та інших регіонах України.

Голова Меджлісу зазначив, що Міністерство закордонних справ України спрямувало директиви всім дипломатичним представництвам України за кордоном, аби 18 травня поруч із державним прапором України підняли кримськотатарський національний прапор.

Чубаров розповів, що у м. Анкара (Туреччина) 17 травня в мечеті Хаджи Байрам заплановано молебень. В “Українському парку” в Анкарі Асоціація кримськотатарських громад проведе пресконференцію та меморіальні заходи.

Також низка тематичних заходів пройде у турецьких містах Ескішехір та Стамбул.

Читайте також: Чубаров розповів про зірвані плани рф щодо мобілізації кримських татар

Крім того, у Празі (Чехія) відбудеться меморіальний захід в Будинку національних меншин.

“Тематичні заходи за участю кримськотатарської та українських громад пройдуть у Польщі. Так, 18 травня у Варшаві покажуть фільм “Хайтарма”, пройдуть дискусії. 19 травня покажуть фільм “Мирний-21”, пройде зустріч із творчим колективом на чолі із Ахтемом Сеітаблаєвим”, - сказав голова Меджлісу.

Він також додав, що у Берліні (Німеччина) 18 травня кримськотатарська і українська громади проведуть масовий мітинг біля Бранденбурзьких воріт; у Литві цього дня запланована спільна хода українських і кримськотатарських громад, а у Канаді кримськотатарська громада проводитиме заходи в парламенті.

Своєю чергою Кримськотатарський ресурсний центр закликає українців долучитися до заходів на вшанування Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це сказала менеджер з комунікацій КРЦ Тетяна Подворняк.

“День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу цього року припадає на День вишиванки. Ми закликаємо українців цього дня одягати вишиванки із наліпками або значками із зображенням кримськотатарського прапора на знак пам’яті про геноцид 1944 року. Так ми покажемо, що продовжуємо триматися разом та боротися за одну перемогу. Відповідні фотографії можна поширювати в соцмережах із хештегом “Ми солідарні”, - сказала Подворняк.

Вона також закликала поширювати в соцмережах тематичні плакати, розроблені в КРЦ, з гаслами “Вижили тоді – переможемо зараз”, “Депортували старих, жінок та дітей тоді – повторюють сьогодні”, “Злочин має бути засуджений”, “Ні депортації”, “Перейменували тоді – намагаються сьогодні” та інші.

Як повідомлялося, депортація кримських татар із Криму відбувалася впродовж 18–20 травня 1944 року. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб. У листопаді 2015 року Верховна Рада визнала депортацію геноцидом кримськотатарського народу і встановила 18 травня днем пам’яті жертв геноциду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-