Десятки тисяч кримських татар через мобілізацію росії виїхали з Криму – Ташева

Десятки тисяч кримських татар через мобілізацію росії виїхали з Криму – Ташева

Укрінформ
Десяткам тисяч кримських татар, які залишалися на окупованому півострові, довелося виїхати з Криму після того, як російські загарбники оголосили там незаконну мобілізацію.

Про це в інтерв'ю РБК сказала Постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева, передає Укрінформ.

"Оголошення незаконної мобілізації спричинило масовий виїзд і громадян України з окупованого Криму, адже вони не хотіли служити в армії рф, в армії агресора та не хотіли бути причетними до воєнних злочинів росії. (...) Загалом йдеться про десятки тисяч кримських татар, які виїхали", - сказала Ташева.

За її інформацією, окупаційні адміністрації активно роздавали повістки саме кримським татарам, намагаючись їх мобілізувати. Загарбники тут виконували дві функції: одна – прибрати неугодних, бо це нелояльна до них частина населення. Другий момент – пропагандистський: показати, що кримські татари воюють у російській армії.

Проте у процесі такого вимушеного виїзду на територію росії кримські татари майже не прямували.

"Більшість транзитом їхала в Грузію. В центральну Азію, що насправді виглядає жахливо. Їхали в країни, куди у 1944 році радянська влада депортувала кримських татар. Казахстан, Узбекистан – там зрозуміла мова і з документами нема проблем. Всі, у кого з документами був порядок, їхали в Європу", - уточнила Постійна представниця Президента України в АРК.

Читайте також: Фейки про НАТО та Україну: як змінила акценти російська пропаганда у Криму

Як повідомляв Укрінформ, постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева 24 березня заявила, що стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя закріпить ключову тезу, що завершення війни розпочнеться зі звільнення Криму.

Секретар РНБО Олексій Данілов 2 квітня окреслив 12 кроків деокупації Криму, де серед іншого йдеться про покарання гауляйтерів та колаборантів, звільнення ув’язнених українців та кримських татар, демонтаж Кримського моста та перейменування Севастополя в Ахтіар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-